Presentació i Metodologia | Fundació Surt | Descàrrega de documents | Crèdits | Contacte | Mapa web 

Mòdul 1
Equitat de gènere

Mòdul 2
Interculturalitat

Mòdul 3
Ciutadania

Altres dinàmiques

Consultar
Castellano Català
Mòdul 2: Interculturalitat
A A A

Cap a la trobada amb el divers

Migracions en el femení

"Un dia em vaig decidir: vaig fer les cues, vaig fer el passaport, vaig agarrar l'avió... i vaig saber que fundaria el meu propi país, el meu propi lloc... i cap enllà me'n vaig anar."
Jacinta, 43 anys, nascuda en Cacau, resident a Barcelona

Aquesta citació és una entre moltes altres que fossin recollides en una exposició sobre la immigració femenina a Catalunya, on el principal desig de les dones d'origen immigrant era ser vistes i representades en la diversitat, més enllà de les representacions victimizadoras, negadoras de les seves pròpies vides i de les seves pròpies històries i genealogies de força i llibertat(4) . Malgrat ser tan antiga i numèricament significativa com la immigració masculina, la immigració femenina ha estat bastant invisibilizada i la imatge de la immigració continua sent masculinitzada. Al contrari del que predomina en l'imaginari col·lectiu sobre les dones immigrants, que traça el perfil de la dona immigrant com arribant per reagrupament familiar per acompanyar a l'espòs, el 66% de les dones amb permís de treball en vigor són solteres i han fet un procés migratori independent d'un home.

Alguns dels motius apuntats que contribueixen a la invisibilización de les dones en els fenòmens migratoris són:

  • Atribució que es fa a les migracions a la motivació econòmica, subestimant l'activitat econòmica de la dona.
  • Descuit general de la investigació sobre migració i dones.
  • La majoria d'investigacions sobre migracions estan fetes per homes i hi ha una inadequació de dades existents sobre migracions de dones.

No obstant això, com ja va ser referit anteriorment, el percentatge de dones immigrants és bastant elevat. S'estima que a nivell mundial el 49,4% de la població immigrant són dones, a Europa són el 53,4%, a Espanya el 46% i a Catalunya el 44%, encara que aquesta proporció pot variar segons l'origen. Així, en el cas de la població d'origen iberoamericana, el percentatge de dones immigrants augmenta, passant a 56,7% a nivell nacional. Aquests percentatges poden, en realitat, ser més elevats, alhora que no inclouen les dones en situació il·legal.

Hi ha diversos factors que són determinants en les migracions femenines i que intervenen en les diferents etapes del procés migratori, sent alguns d'ells comuns amb els dels homes que migren.

En l'etapa pre-migratoria, relacionada amb la decisió de migrar, intervenen factors macro com la situació econòmica i les característiques estructurals del país d'origen i factors micro o individuals, com siguin les relacions jeràrquiques de gènere en el context familiar i l'estatut i rols de la dona en la societat i en la seva família d'origen. També les possibilitats de trànsit a través de les fronteres nacionals, la política migratòria al país d'origen i al país receptor, les organitzacions intermediàries i les convencions internacionals són factors que intervenen en aquesta etapa.
En l'etapa post migratòria es troba l'impacte de la situació d'entrada en la capacitat d'integrar-se i asseure's, els patrons d'incorporació en el mercat laboral i l'impacte de la migració en l'estatut de dones i homes.

Quant als motius que porten les dones a migrar, es troben alguns específics d'aquestes i altres de similars als dels homes però que tenen diferents interpretacions. En els motius específics de les dones es troben:

  • Moviments típicament femenins com pot ser la patrilocalidad, o sigui, determinades convencions culturals que suposen que la dona casada s'ha de desplaçar al lloc de residència del marit, abandonant el seu setge d'origen i les seves xarxes socials.
  • Migració econòmica a partir d'assignació social de tasques diferents per raó de sexe: En aquest ítem es troba la creixent demanda de dones perquè assumeixin tasques d'atenció i cura als països denominats desenvolupats.
  • Refugiades per motius de gènere. Moltes dones migren cercant sortir de situacions de persecució per motiu del seu sexe (abús sexual, violència domèstica, etc.).

En els motius que comparteixen amb els homes es troben les condicions familiars i personals i les dificultats per accedir al mercat de treball (condicions precàries) al país d'origen:

  • Raons econòmiques semblants a les dels homes.
  • Reagrupament familiar.
  • Projecte personal.

Malgrat la profunda diversitat que existeix entre les dones immigrants, hi ha alguns traços comuns entre elles i un d'aquests és la dificultat que tenen per incorporar-se al món laboral. La dificultat per trobar treball no depèn només de la nacionalitat sinó d'una sèrie de factors com la posició social i econòmica d'origen, el temps d'estada al país d'acollida, la situació familiar, l'edat, l'experiència laboral al seu lloc d'origen i, sobretot, les relacions de gènere de cada col·lectiu, com vam veure al mòdul 1. És a dir, la inserció laboral es veu condicionada per una sèrie de factors específics de cada dona, per factors relacionats amb les empreses que la contracten i pel marc legal (llei d'estrangeria, permís de residència i de treball). Encara així, una gran majoria s'incorpora al mercat de treball; s'estima que les dones representen el 33% de les altes laborals de persones estrangeres i que aquest percentatge ve creixent en els últims anys, però ho fan en general en ocupacions considerades marginals (sense contracte, a temps parcial, amb salaris inferiors als interprofessionals, insegurs i precaris). Moltes dones entren per la porta de darrere en el servei domèstic i en l'atenció a persones, per la porta de la invisibilitat.

No totes les dones estan en les mateixes condicions per accedir al mercat de treball, però totes estan subjectes a pitjors condicions de treball i pateixen doble discriminació, una discriminació de gènere igual que les autòctones i a més a més, la discriminació per ser estrangeres.

Considerem important donar una visió més específica del col·lectiu de dones immigrants, perquè a més de permetre conèixer millor el fenomen migratori, permet conèixer millor les famílies dels i les adolescents que arriben al sistema educatiu de Catalunya.

En Viatjant Vides, Creant Mons, L'experiencia i l'obra de la Migració femenina a Catalunya, ISBN 84-934169-7-5, 2006.