Intro. Una nova aplicació informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista del llenguatgePor angels ~ Diciembre 23, 2010. Clasificado en: iniciativas tics.

Coneixes INTRO?
És una nova aplicació informàtica per analitzar i detectar l’ús sexista o androcèntric del llenguatge. Funciona de manera similar als altres analitzadors lingüístics, detectant aquelles paraules que poden tenir una connotació sexista o androcèntrica i oferint alternatives pels casos en què sigui necessari.

imatge de l'aplicació INTRO
D’entrada, aquesta primera versió incorpora prop de 1.500 termes. També inclou la possibilitat que cadascuna de les persones usuàries es gestioni el seu propi diccionari de termes i, està previst que, a partir del seu ús els usuaris i les usuàries puguin realitzar aportacions de millora, que s’incorporaran en les revisions posteriors. El programa s’ha d’instal·lar a cada ordinador, com en qualsevol altra eina informàtica.

Quan s’ha completat la instal·lació queda integrat en processador de textos i s’indica quin text es vol revisar. Després de l’anàlisi, l’Intro detecta les possibles paraules o expressions androcèntriques de manera que la persona usuària pot clicar sobre el terme i s’activa el context en què apareix per tal que pugui valorar si, efectivament, l’ús és sexista o androcèntric. Així mateix, li ofereix suggeriments per substituir el terme per altres que no tinguin connotacions discriminatòries de gènere.

És un instrument innovador que pretén facilitar i automatitzar el procés de fer una revisió de llenguatge sexista en un text. A més també detecta els possibles termes sexistes mitjançant una exploració d’arxius, un web o en un correu electrònic.

Des de la web de l’institut Català de les Dones pots descarregar l’eina INTRO.
http://www20.gencat.cat/portal/site/icdones/menuitem.4b491b5fa301c8a439a72641b0c0e1a0/?vgnextoid=7c91e62b1b64a210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=7c91e62b1b64a210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Contingut de la web de L’institut Català de les Dones. Data d’actualització: 13.12.2010

Més informació:

Lenguaje sexista,  en la wikipedia

Herramientas para el uso no sexista del lenguaje, en este mismo blog  ZonaTics

Enviar:
  • Digg
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Facebook
  • Technorati
  • Google
  • TwitThis
  • Wikio
  • E-mail this story to a friend!

Dejar tu comentario