30 anys fent vincle: Surt commemora el trajecte fet i els reptes pendents amb organitzacions socials i feministes

 A Actualitat

Surt celebra 30 anys d’acció social feminista. Un aniversari en què l’entitat vol posar de relleu els vincles establerts en el trajecte iniciat el 1993, bàsics per desenvolupar i consolidar el seu treball d’atenció directa i incidència social per l’empoderament de les dones.

Fins a final d’any, Surt proposarà espais de trobada i debat entorn a reptes entomats i pendents d’entomar.  El primer acte tindrà lloc a Ca la dona, l’espai al qual les impulsores de Surt estaven vinculades i on va prendre cos la idea de constituir una associació de dones per afavorir la inserció laboral.

A principis dels 90, aquesta va ser la prioritat que van detectar les impulsores: donar suport a dones per trobar sortides laborals i, així, aconseguir autonomia econòmica.  Sense llei d’igualtat, ni d’erradicació de les violències masclistes, hi havia molts llocs de treball en què les dones no tenien cap presència”, remarca Sira Vilardell, directora general de Surt.

Però per promoure les condicions que podien afavorir la inserció laboral de les dones, calia mirar més enllà de l’esfera laboral. Surt requeria incorporar projectes que permetessin respondre a necessitats d’altres esferes vitals de les dones, més enllà de la seva relació amb el mercat laboral.

L’empoderament per garantir-ne drets socials, econòmics i culturals demanava una atenció integral. En el procés d’ampliació i professionalització, va passar a ser fundació el 2007.

Empoderament, una estratègia personal i política

De la mà de persones i entitats, vinculades al tercer sector i a espais feministes, Surt ha caminat 30 anys fent propostes amb la vista posada en la transformació social, per tal de millorar les condicions de vida de les dones en situacions de més vulnerabilitat.

“Des d’aquells inicis militants, ens hem, compromès amb els valors d’equitat de gènere, inclusió, solidaritat, transformació i gestió transparent, professional i socialment eficient. És a partir d’aquí que hem anat creant programes d’atenció, suport, formació… treballant per una igualtat real i efectiva i combaten les discriminacions i vulnerabilitzacions”, detalla Vilardell. 

Surt planteja el seu trentè aniversari com un punt i seguit per posar sobre la taula reptes per assumir, com fins ara, amb vincles vitals per encarar-los des del teixit dels feminismes i l’economia social. “L’objectiu és assolir una societat amb equitat de gènere, inclusiva i lliure de violències masclistes, un objectiu ambiciós, però no ens passa pel cap que pugui ser menys, per justícia”, planteja Vilardell.

Apunteu-vos a l’acte de celebració a Ca la dona per tenir-vos en compte pel brindis, el dia 8 de juny al migdia! 

Les activitats programades compten amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt