Alternative Future publica un recull de pràctiques per millorar l’atenció a menors tutelades des de la perspectiva de gènere i drets de la infància

 A Actualitat

El projecte europeu Alternative Future (Alternatives de Futur), coordinat per la Fundació Surt, publica un  catàleg de bones pràctiques per millorar l’acompanyament a nois i noies tutelades.

L’objectiu del catàleg és proporcionar eines al col·lectiu de professionals que treballa en centres residencials d’acció educativa (CRAE) per tal d’ajudar les persones joves al seu càrrec a sentir-se més segures i empoderades, des d’una perspectiva de gènere i un enfocament centrat en l’interès superior dels i les menors.

El catàleg també pot resultar útil a personal investigador i altres professionals que treballen amb nois i noies en grup, així com a persones motivades pel treball en grup i per les activitats interactives.

Tot i que l’acollida en centres d’atenció residencial es considera un últim recurs en les pràctiques actuals d’atenció i protecció a infants, arreu d’Europa encara hi ha molts nois i noies que viuen en CRAE.

Són un col·lectiu de menors exposat a moltes vulnerabilitats i sovint arrosseguen històries de traumes personals, abandonament, abusos o negligències. A les necessitats específiques, s’hi sol afegir l’impacte de la discriminació, la marginalització i l’exclusió.

La funció dels i les professionals que treballen amb aquestes persones joves és clau a l’hora d’ajudar-les  a  superar  els traumes, empoderar-se, ser capaces de fer valdre els seus drets i prevenir futures situacions de violència.

Alternative Future ha avaluat les necessitats tant dels nois i noies com dels i les professionals per desenvolupar i implementar accions de suport per a joves residents en CRAE. Les més efectives han estat seleccionades per formar part del catàleg i promoure que siguin replicades.

Les normes i estereotips sexistes i la prevenció de la violència de gènere han estat abordades en diverses activitats. Molt sovint, les relacions íntimes basades en la possessió, la gelosia i el control es normalitzen entre els nois i noies que viuen en un CRAE, pel que treballar en la prevenció de la violència, concretament, de la violència de gènere i de la violència en relacions íntimes es va considerar prioritari en molts dels centres participants al projecte.

L’educació emocional, l’autoestima i l’empoderament, així com la creació d’espais segurs han estat altres àmbits d’atenció principal, atès que les trajectòries dels i les menors tutelades solen fer que presentin dificultats extres en l’habilitat per gestionar les emocions, la sensació de seguretat i l’autoestima.

L’objectiu compartit de les pràctiques recollides és millorar la recuperació de les experiències de violència i ajudar-les a construir-se una vida lliure de violència.

A més de Surt, han treballat cooperativament en el projecte les entitats Verein für Männer- und Geschlechterthemen Steiermark (Graz, Àustria), Children in Scotland (Edimburg, Escòcia), Dissens (Berlín, Alemanya), Istituto degli Innocenti (Florència, Itàlia) i Animus Association Foundation (Sofia, Bulgària).

 

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt