Com ens hem adaptat a la pandèmia?
FENT ARRIBAR UN MISSATGE DES DEL PRIMER MOMENT: NO ESTEU SOLES
Franquejar la distància social a través de mitjans telemàtics i no només mantenir l’acompanyament a les participants dels nostres programes, sinó haver d’intensificar-lo, arran del buit que serveis socials, d’ocupació i altres serveis públics -saturats i sense possibilitat d’atenció presencial- han deixat durant mesos, són dues claus de l’activitat de les professionals de Surt sota la pandèmia de Covid-19. La vista s’ha mantingut posada en continuar els processos d’empoderament empresos per les dones, tot i que les urgències que els dificulten s’han disparat per a moltes. Explorar les vies de resposta a les necessitats més bàsiques que, descobertes, són font d’angoixa per un alt percentatge de participants als programes, han guanyat espai en l’acompanyament ofert des de Surt arran de la crisi.
Hem adaptat els itineraris per alterar el mínim possible els plans de treball de les dones durant l’any i per seguir acompanyant-les cap als seus objectius d’autonomia i millora de la qualitat de vida. Les formacions dels programes majoritàriament s’han ofert online, cosa que, en molts casos, vol dir, a la pràctica, accessible a través del telèfon mòbil, atesa la limitació de recursos informàtics i d’accés a internet de moltes de les dones participants. Se’ls ha donat suport, sovint diari durant els primers temps de la crisi sanitària, a través de whatsapp i de trucades.
L’exposició a la violència masclista en els mesos de confinament va créixer i les tècniques referents dels programes van haver d’intensificar, també, l’atenció a les dones amb indicadors de risc de patir-la per part de la parella. Aquesta circumstància excepcional també va fer aflorar amb més rapidesa indicadors de risc en algunes de les dones acompanyades des de Surt.
Aquesta ha estat una de les necessitats per les quals les referents dels programes han mantingut contacte assidu amb les participants durant els mesos de confinament, un període en què, inicialment, molts esforços es van dirigir també a pal·liar les dificultats d’accés a la informació sobre la crisi sanitària, en un escenari en canvi constant i davant del qual el desconeixement de la llengua i la bretxa digital han suposat barreres accentuades.
RESPONENT A LES URGÈNCIES QUE MÉS OFEGUEN
La crisi ha disparat la desprotecció de les persones en situacions econòmiques, laborals i habitacionals més precàries; les que vivien en una corda fluixa que s’ha trencat en els darrers mesos. Qualsevol factor d’exposició a discriminació i abusos s’ha accentuat, com és el fet de ser dones; de ser-ho amb fills a càrrec, de ser-ho migrades, de ser-ho en situació administrativa irregular, de ser dones trans.
Afavorir processos de canvi en les vides de les dones que es troben en situacions d’exclusió exigeix tenir unes condicions de mínima estabilitat que la crisi desencadena ha fet trontollar per a moltes, que s’han vist obligades més que mai abans a estar centrades en resoldre urgències. Per això, Surt s’ha vist empesa a operar com a punt de repartiment d’aliments.
Hem donat suport a 460 dones i les seves famílies. Una xifra que ha quadruplicat l’habitual suport alimentari que ofereix l’entitat a algunes de les seves participants i que ha estat possible d’assumir gràcies al Banc dels Aliments.
L’entitat també ha comptat amb el suport d’Engrunes per al transport i de Conductors solidaris, així com amb el suport de Veritas, a través del Programa de Pont Alimentari.
A més, Surt va atendre casos en què perdre els ingressos va implicar perdre el sostre i va gestionar des del programa Obrint Portes una alternativa habitacional d’urgència per a les dones.
PAL·LIANT EL COP DE LA BRETXA DIGITAL
El tancament de les escoles va evidenciar una forma més de la desigualtat socioeconòmica: la bretxa digital; la impossibilitat de part de la població d’accedir a material informàtic ni connexió a internet, així com també l’absència de coneixements per utilitzar aquestes eines.
Pocs dies després de començar el confinament, Surt va iniciar una crida per recollir ordinadors i tablets, per tal de facilitar el seguiment de les classes a distància, en primera instància, de les criatures i joves a càrrec de les dones participants en programes de l’entitat, tot i que també per facilitar-los a elles mateixes continuar amb les seves formacions.
Gràcies a les aportacions d’empreses i de particulars, hem recollit durant l’any 25 ordinadors.
Ha estat imprescindible, en paral·lel, intensificar el suport a una part de les dones participants dels programes, amb un escàs o nul coneixement del funcionament de l’ordinador i de la navegació per internet, per tal d’adquirir els coneixements mínims per utilitzar aquestes eines. Una urgència no només motivada pel seguiment de les formacions previstes, sinó, i molt especialment, perquè molts processos de selecció de les empreses s’han digitalitzat i requereixen ara utilitzar aquests recursos.
MANTENINT LA COL·LABORACIÓ AMB EMPRESES DAVANT LA CRISI
El contacte amb les empreses no s’ha frenat durant el 2020, si bé el treball d’intermediació i prospecció ha passat a ser a distància i s’ha centrat en conèixer quin era l’estat en què es troben les empreses.
S’ha continuat treballant per tal que les empreses col·laboradores mantinguin el compromís d’oferir oportunitats laborals a dones en situacions socioeconòmiques vulnerables, així com en la recerca de nous contactes amb empreses que esdevinguin sensibles a les necessitats de les dones participants en els programes de Surt i que valorin, alhora, el que hi poden aportar des de les seves diversitats i coneixements.
La crisi sanitària va impedir continuar amb les pràctiques professionals, una via d’inserció laboral principal per les dones participants als programes de Surt. En paral·lel, atès l’escenari de crisi econòmica desencadenada per la pandèmia i els canvis que es van començar a observar en el mercat laboral, durant el 2020 s’han anat explorant quins canvis formatius fan falta en els programes per respondre al nou escenari, en què apareix un nou mapa de sectors laborals estratègics i en què tenim la vista posada en ampliar les oportunitats d’inserció i autonomia de les dones, com a peça bàsica en els processos d’empoderament.
ACOMPANYANT LES EMPRENEDORES A TRANSITAR CAP A LA DIGITALITZACIÓ
Les restriccions imposades per frenar la propagació de la Covid-19 han impactat pràcticament totes les activitats econòmiques i les emprenedores que acompanyem n’han patit el cop.
El servei d’emprenedoria va haver de contenir, en primer terme, el xoc emocional de moltes de les dones, davant l’escenari sanitari i social sobrevingut. També, acompanyar-les a gestionar sol·licituds de suports econòmics que, en molts casos, no han respost a la urgència que ha suposat deixar de facturar.
“Amb el confinament, les dones havien de gestionar un espai de treball a casa, negociar els rols de cura a la família, revisar objectius vitals i professionals, però sobretot, trobar un nou enfocament de l’estratègia dels seus projectes empresarials. Era necessari acompanyar-les davant l’emergència de pors, actituds i creences limitadores i també ajudar-les a obrir-se a nous aprenentatges”, explica Carolina Fort, responsable de la línia d’emprenedoria.
Acompanyar-les a fer una transició cap a la digitalització dels negocis ha estat una via de formació i assessorament central durant el 2020. Els darrers mesos han forçat l’arrelament d’una cultura més digital de manera progressiva, que s’ha pogut veure en els projectes emprenedors.
En paral·lel, l’activitat del servei d’emprenedoria dins les xarxes dirigides a promoure l’economia solidària també s’ha mantingut en format online, per continuar construint i enfortint el teixit d’iniciatives econòmiques socialment responsables i econòmicament democràtiques, encara més urgent en temps d’aprofundiment de la precarització i les desigualtats.
DONANT UN COP DE MÀ PER ACCEDIR A UNA NOVA PRESTACIÓ
L’ingrés mínim vital (IMV) va ser presentat com un paraxocs davant l’emergència social, tanmateix, les condicions per accedir-hi no han estat a l’altura de la urgència vital. Per una banda, moltes persones n’han quedat excloses pels requisits i, per l’altra, moltes altres han topat amb dificultats a l’hora de tramitar-lo. Per això, Surt ha activat un servei de suport per gestionar la sol·licitud de l’IMV. Ha funcionat des del mes de juliol i ha atès un centenar de persones.
Recupera una síntesi de l’activitat de l’any a la memòria 2020.