De requerir el suport a oferir-lo a altres dones: el recorregut d’una supervivent de tràfic de persones que participa al projecte SISA

 A Actualitat

J. és mentora del programa d’acompanyament entre iguals per a la inserció, dins del projecte europeu SISA. És supervivent de tràfic de persones i una dona forta, responsable, amb curiositat i ganes de treballar en el tercer sector.  Quan va arribar a Surt, la necessitat de seguir treballant en si mateixa i en la seva inserció laboral van ser els seus principals objectius. Amb el temps, va anar adquirint i reconeixent en si mateixa eines, competències i coneixements que han estat claus per al seu procés de recuperació i autonomia.

Des que J. va deixar Surt, la seva motivació i interès per ajudar altres dones en situacions similars a les quals ella va haver d’afrontar, la va portar a estudiar mediació cultural i a seguir vinculada a Surt en diferents projectes de mentoria. El darrer, SISA. Ja fa més de 3 mesos que J. acompanya dones supervivents de tràfic de persones en els seus processos d’autonomia i inserció, tot fent equip amb les professionals socials.

A l’inici, les primeres converses no van ser tan fluïdes i fàcils com li haurien agradat. A poc a poc, la comoditat i connexió entre elles ha anat creixent. De la mà de les professionals del servei, J. ha donat suport a altres dones a l’hora de definir els seus plans vitals, establint objectius i passos per aconseguir-los. També ha fet acompanyaments a serveis externs del territori, facilitant així que les dones coneguin la ciutat i els serveis que ofereix. A més, ha participat en sessions grupals d’art teràpia amb la psicòloga del servei.

J. no sap descriure què sent en ser mentora, però afirma estar feliç i emocionada quan pensa en tot el que ha avançat en el seu procés, com a professional i familiarment. I expressa orgull de poder compartir el que ha aprés amb altres dones que han de fer el seu camí de recuperació autonomia, després de patir la vulneració de drets extrema que suposa el tràfic de persones.

Si bé és cert que li hagués agradat tenir més temps per conèixer les dones de forma més constant, J. s’emociona en reflexionar en els avanços que podran anar aconseguint i connecta amb les dificultats, gestions i tràmits que cada dona haurà d’afrontar per aconseguir els seus objectius.

Les tècniques del programa afirmen que els coneixements i competències de les mentores són “d’enorme valor” per acompanyar altres dones “horitzontalment”. “Quan se’ls ofereixen eines pràctiques i suport específic per entendre el seu rol i els límits que han de respectar per cuidar-se i cuidar a la resta, les mentores poden jugar un significatiu paper en els processos d’inserció social i laboral d’altres dones, el coneixement de la societat d’acolliment, els seus recursos i drets”, expliquen després d’observar com s’han desenvolupat els darrers tres mesos del projecte SISA.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt