‘Dones amb històries’ recull en primera persona una part obviada de la història del Raval

 A Actualitat

Les participants al programa Grandioses!, veïnes del Raval de Barcelona, han elaborat Dones amb històries, un quadern que recull seves trajectòries vitals, com a part de la història col·lectiva de les dones al barri. “Es tracta de mostrar, amb les seves paraules, les estratègies de resistències i empoderament personal i col·lectiu que desenvolupen en la seva lluita per conquerir espais de ciutadania i participació a partir dels diferents rols que, pels els atributs de gènere hegemònics, els va tocar desenvolupar”, explica Mònica Barnola, cap de l’àrea d’empoderament comunitari de Surt.

En l’acte de presentació del quadern, el grup de grandioses ha reivindicat que la veu de les dones i, concretament, de les dones grans, sigui escoltada i respectada. “No ens hem d’amagar com si fóssim bitxos! Hem de sortir, fer coses, compartir!”, ha expressat una de les participants. Compartir algunes de les seves experiències en el quadern Dones amb històries entenen que és una manera de contribuir-hi.

Durant l’acte, la cantautora Meritxell Naranjo ha regalat una cançó a les participants. El tema Grandioses posa en valor com l’activitat del grup ha trencat amb l’habitual invisibilitat de les dones grans.

A través de tertúlies i col·loquis durant els mesos del programa, les participants han recreat històries i vivències vinculades a espais significatius, tant físics com simbòlics, on es desenvolupen experiències personals i socials.

Les experiències compartides pel grup Grandioses del Raval han estat marcades pel context socioeconòmic i cultural de la postguerra, la migració interna i el procés de modernització de les ciutats. “Són dones amb un cúmul de savieses i coneixements no reconeguts ni aprofitats en la societat actual”, rebla Barnola.

“Les seves memòries i relats són una invitació a la reflexió sobre les formes d’explicar i viure la història des de la perspectiva de les que es troben més a baix en la cadena de relacions de poder pel fet de ser dones, migrades, algunes d’elles en situació de vulnerabilitat econòmica i, ara, també persones grans”, afegeix.

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt