Dones supervivents de tràfic d’éssers humans expliquen la seva història a l’exposició Relat’ART, fruit d’un procés d’artteràpia

 A Actualitat

Els 11 fanzins fruit del procés d’artteràpia que han fet un grup de dones supervivents de tràfic de persones amb finalitat d’explotació s’han convetit en Relat’ART. L’exposició es pot visitar els dimarts, dijous i divendres de juliol entre les 17h i les 19h a la sala el-Atelier (carrer Sant Pere més Alt, 48, Barcelona).

La iniciativa s’emmarca en el projecte europeu HEAL, en què Surt participa al costat de les entitats CESIE (Itàlia), Libera (Itàlia), KMOP (Grècia) i Patrir (Romania). El projecte ha tingut com a objectius el desenvolupament de competències vinculades al mercat laboral, el suport psicològic i l’enxarxament d’actors clau, com les empreses i els serveis especialitzats d’acompanyament a supervivents de tràfic per a l’explotació sexual.

En els tallers s’ha treballat el fanzine com a forma de relat de la pròpia experiència. La creació de les obres ha estat dirigida específicament a la seva posterior exposició pública i les dones que hi han participat han comptat amb processos d’artteràpia previs.

L’artteràpia és una forma d’acompanyament a les dones que, explica l’artterapeuta i experta en trauma Ángela Galán, treballa amb dos eixos: els materials artístics i el vincle entre la terapeuta i la persona acompanyada. En el cas del taller de fanzins, com a proposta grupal, el treball s’ha centrat en la vinculació que es genera entre les dones.

L’artteràpia ofereix una oportunitat d’acompanyament psicoterapèutic a dones per les quals parlar d’un fet traumàtic pot resultar amenaçador. “Bordegem el que és traumàtic, perquè amb la creació, ja no hi ha un  de tu a tu amb la terapeuta, sinó que tot passa a través dels materials utilitzats per crear”, explica Galán.

Surt fa vuit anys que participa en projectes d’acompanyament a supervivents de tràfic en els seus processos de recuperació, empoderament i inclusió sociolaboral, de la mà de Sicar.cat i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i finançament europeu. L’artteràpia és per l’entitat un eix fonamental de la metodologia de treball amb les supervivents.

El tràfic d’éssers humans és una greu vulneració dels drets humans que afecta milions de persones al món i la majoria són dones i nenes. A l’Estat espanyol, l’any 2019 es van detectar 542 víctimes de tràfic. El 71% de persones identificades van ser dones i el 96% van ser traficades amb finalitat d’explotació sexual.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt