El Consell Nacional de Dones de Catalunya recorda que els drets sexuals i reproductius són drets bàsics per “viure amb llibertat i sense violència”

 A Actualitat

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), l’òrgan col·legiat de participació i consulta de l’Institut Català de les Dones, en què Surt participa, recorda que els drets sexuals i reproductius (DSiR) són “drets humans que garanteixen que les persones puguin viure en llibertat i sense violència”.

“Suposen poder expressar i gaudir dels nostres cossos, les nostres sexualitats, els nostres desitjos i plaers lliures de tot tipus de violències i discriminacions, alhora que garanteixen poder exercir i gaudir de la plena sobirania corporal, orientació sexual i identitat i expressió de gènere així com també suposen ‘poders vitals’ que en el seu reconeixement ple contribueixen a transformar les societats”, recull el posicionament del CNDC.

Les organitzacions que el conformen reivindiquen que els drets sexuals i reproductius incorporen una dimensió “de drets públics i participatius”, cosa que suposa que cada persona i col·lectiu ha de poder “reafirmar els seus DSiR en l’àmbit públic i aportar a la construcció dels imaginaris, valors, normes, pràctiques socials i polítiques d’una societat”.

Així mateix, es reconeix que l’exercici ple dels drets sexuals i reproductius suposa “una transformació radical de les societats per acabar amb l’hegemonia de l’heterosexualitat, el mandat del binarisme de gènere, els rols i estereotips de gènere, les identitats sexuals, la maternitat obligatòria, la divisió sexual i racial del treball, les violències masclistes, les relacions de subordinació i opressió i posa al centre de l’anàlisi les vides i els cossos diversos en llibertat des del plaer i la no violència”.

Tot i això, plantegen que encara no s’ha assolit una igualtat substantiva en l’accés, l’adequació o l’acceptabilitat dels programes, els serveis i les infraestructures que mitiguin o eliminin completament les múltiples vulneracions en l’exercici dels DSiR. “El respecte i la protecció dels drets sexuals i reproductius passa pel reconeixement i la garantia del dret a una vida lliure de violències. Així doncs, en un Estat de dret, les institucions són les responsables d’habilitar els mecanismes necessaris per assolir i defensar aquesta fita a través d’una legislació i una pràctica institucional, funcionarial i de serveis públics que ho garanteixin de manera efectiva”, reclamen.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt