“El repte és incorporar la perspectiva LGTBI també en l’emergència social”

 A Actualitat

La pandèmia ha dificultat l’inici del desplegament del pla per la diversitat sexual i de gènere del Baix Llobregat, però no l’ha aturat. La consultora de Surt va acompanyar el Consell Comarcal en el treball de diagnosi i d’establir el pla d’acció d’aquest “full de ruta de les polítiques públiques que s’hauran de desenvolupar a la comarca en els propers anys per possibilitar la promoció de la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI”.

Mónica Chaves, tècnica del Departament de Feminismes, Gent Gran i Diversitat Sexual i de Gènere del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ens parla dels inicis d’aquest pla, aprovat el juny passat i impulsat i coordinat per la Taula Comarcal LGTBI, amb la participació de tots els ajuntaments de la comarca i el suport de la Diputació de Barcelona.

Quina necessitat detectàveu i quin impacte ha tingut poder fer el treball acompanyades de la consultora de Surt? 

La valoració és molt positiva. Les polítiques de diversitat afectiva, sexual i de gènere són molt noves, hi ha una manca de dades que dificulta la planificació. Hem après molt en el procés d’elaboració del pla. La feina de la consultora de Surt ha estat bàsica. La comarca és molt gran, molt diversa, amb molta població i casuístiques molt diferents. I amb poques entitats, perquè la gran majoria estan a Barcelona. En el procés participatiu això ha estat una dificultat. Tenim molt camí per fer, però ha estat una molt bona manera de posar fil a l’agulla.

En quin punt està el pla? Ja s’està implementant? 

Es va aprovar el juliol de l’any passat i estem posant-lo en marxa. Pràcticament partim de zero, així que tenim moltes coses a fer, però estem en el punt de començar a desenvolupar les línies del pla. El primer de tot era assegurar que les polítiques LGTBI arriben a tot el territori.

Quin valor té comptar amb aquest instrument a escala comarcal? 

El pla ens mostra la realitat que hi ha a la comarca i la necessitat d’anar obrint serveis i comptar amb referents tècniques. L’aprovació del pla per part dels ajuntaments ha estat una empenta en alguns municipis i hem començat per donar a conèixer els recursos que hi ha al territori. Alhora es van desenvolupant nous serveis.

Ha afectat la pandèmia al desenvolupament previst? 

Ens limita molt les activitats. L’àmbit de la diversitat ha quedat en un segon pla perquè les urgències de la pandèmia han passat per sobre de tot. El repte és incorporar la perspectiva LGTBI en l’emergència social també i no perde de vista el pla, tot i que el desplegament serà més lent del que ens agradaria. Es nota un fre aquests mesos, tot i així, es continuen creant serveis a la comarca, continuem amb el treball de col·laboració i coordinació entre municipis i desenvolupant accions per la visibilitat.

Últimes publicacions

Fes un comentari

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt