El Servei de Famílies Col·laboradores de Barcelona, bona pràctica en una jornada professional sobre el sistema de protecció de menors

 A Actualitat

El Servei de Famílies Col·laboradores de l’Ajuntament de Barcelona, gestionat per Surt, és una de les bones pràctiques presentades a la jornada “Menores en desamparo. Creando cultura de acogimiento”, organitzada per la Universitat Pablo de Olavide i l’associació andalusa Crecer con futuro, dedicada a sensibilitzar sobre la realitat dels infants i adolescents que viuen en centres de protecció de menors.

Aquesta jornada s’ha promogut com un espai de sensibilització, reflexió i intercanvi de bones pràctiques entre agents que intervenen en el sistema: entitats, administració pública, comunitat universitària, famílies i persones extutelades, així com també futurs professionals del sector.

El Servei de Famílies Col·laboradores és un recurs municipal fa més de tres dècades que posa en contacte persones per donar suport a famílies en situacions socioeconòmiques vulnerabilitzades que necessiten un cop de mà puntual, durant alguns dies o algunes hores, per atendre les seves criatures.

Sovint els motius que expliquen aquesta necessitat de suport de persones que esdevenen família col·laboradora tenen a veure amb dificultats per conciliar amb l’horari de feina remunerada o per assumir la cura arran de problemes de salut.

Com és aquesta col·laboració?

  • Temporal, tant sols dura el temps necessari fins que es resol la circumstància que l’ha motivat.
  • Pròxima, es manté l’entorn social habitual de l’infant.
  • Complementària, la família col·laboradora té la voluntat d’ajudar la família de l’infant complementant-la, no la substitueix.
  • Acordada, fruit del pacte mutu entre les persones implicades.

Quines són les diferents maneres de col·laborar?

  • Hores o dies
  • Caps de setmana o vacances
  • Període de convivència, que poden oscil·lar des d’uns dies fins a un màxim de 6 mesos.

Si es necessita aquest servei, es pot demanar:

  • Al Centre de Serveis Socials i altres serveis d’atenció primària (SIS, SARA, Centre Oberts,…)
  • Serveis Socials de la Xarxa Sanitària: CAP, hospitals,…
  • Serveis Socials de la Xarxa Educativa: EAP,…

Si es vol ser família col·laboradora: 

sfc@bcn.cat

 

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt