“Hem de ser conscients que arribem més lluny acompanyades de les altres”
“Les dificultats de moltes dones per emprendre són dificultats estructurals similars a les dificultats per trobar una feina ben remunerada”, observa Manuela Pérez, tècnica d’emprenedoria de Surt i coordinadora de l’itinerari Feminisme, Emprenedoria i Sostenibilitat (FES!). “Volem analitzar les dificultats que troben per tal d’ajudar-les a analitzar els processos d’emprenedoria, des de la ideació a l’estructuració de la idea, fer un prototipat d’un producte o servei per innovar i trobar sortides a la crisi actual”, detalla sobre aquesta recent proposta del servei d’emprenedoria, que també acosta les emprenedores participants a oportunitats de l’Economia Social i Solidària. “Saber connectar-se pot ajudar a sortir de la crisi o a iniciar una nova activitat”, afegeix Pérez.
A què ens referim amb ‘sostenibilitat’ aplicat a una iniciativa emprenedora? Quins elements o àmbits s’han de tenir en compte?
Ens referim al fet que els projectes han de ser sostenibles per les persones que els implementen. Es tracta de plantejar fugides de la precarietat del petit comerç o de les dones professionals que són autònomes amb els valors de l’Economia Social i Solidària. La formació s’ha pensat de forma participativa i col·laborativa, de manera que totes poden aportar solucions a les altres. No només ens centrarem en els projectes de cadascuna. La intel·ligència col·lectiva pot resultar-nos més lenta però arriba més lluny i amb més llum. A més, no ens oblidem de la sostenibilitat mediambiental, que ha d’estar en els valors de cada projecte i tenir-la en compte a l’hora de l’execució del treball emprenedor de cada dona. És un valor que, a més, hem de saber comunicar.
Com el programa FES! afavoreix la sostenibilitat de les iniciatives emprenedores?
Treballarem des de l’anàlisi dels projectes si ja han començat o en el disseny i prototipat de nous productes o serveis. Això vol dir que estudiarem quins sectors de consumidors/consumidores ens estem deixen fora, si aquest producte o servei respon a necessitats reals i provades d’un sector del públic, si es poden assumir els costos, etc. Volem donar una mirada de 360º a cada projecte emprendor i utilitzarem metodologies participatives, ja que som les emprenedores les que millor coneixem el seu projecte. També se’ls ofereix la possibilitat de col·laborar entre elles, de fer xarxa per acompanyar-se i fer-se suport mutu.
Què ofereix, exactament, a les emprenedores? Què els aporta?
La idea és que surtin del programa amb la idea clara i el servei i/o producte que volen oferir dissenyat. Però també amb el camí de la sostenibilitat clar: que sàpiguen els costos però també les possibilitats de fer sostenible la seva feina. Hi ha una part important de disseny del procés emprenedor, com fer-ho millor, més sostenible, quins aspectes es poden corregir o millorar de cada projecte. A més, ajudarem a superar la bretxa digital de gènere.
A quin perfil d’emprenedora pot ajudar a guanyar sostenibilitat empresarial?
El programa va dirigit a qualsevol dona emprenedora. Però també és cert que la majoria de les dones que venen al nostre servei tenen una edat entre 35 i 50 anys, estudis universitaris i hi ha moltes idees relacionades amb el sector d’atenció a les persones. En aquest sentit, treballem per enxarxar les dones, fer pinya i trobar formes també de què el projecte tingui èxit i sostenibilitat des de llocs comuns a totes. També per enxarxar les dones amb l’ecosistema de l’economia social i solidària, que els pot oferir un espai de seguretat davant els entorns impredictibles com el que vivim des de l’inici de la pandèmia. Aquests espais de seguretat sobreposen l’ètica als guanys, sense oblidar que les nostres vides han de ser sostenibles. Són aquests aspectes els que preocupen la majoria de dones que venen al nostre servei. Per això donem una resposta amb el FES. Al mateix temps, la resposta es prou ampla com per poder fer cada taller de forma individual i adaptar-se a la necessitat de cada dona. Som flexibles i no volem condicionar la participació a l’itinerari sencer.
En quina mesura aquest itinerari inclou la perspectiva feminista? En què es pot observar aquesta característica de la proposta per a emprenedores?
La perspectiva va des del reconeixement de per què les dones preferim projectes que necessiten poca inversió i ens costa encara la bretxa digital, fins a saber per què escollim emprendre en molts casos en el sector d’atenció a les persones. Això té una explicació estructural que té a veure amb com hem estat educades i en els imaginaris d’una divisió de treball que al final té conseqüencies en la nostra ocupabilitat. Desmuntar part d’aquests imaginaris forma part d’aquest itinerari. L’altre imaginari és que juntes som més fortes per fer front a la crisi. Es tractaria de recuperar aquest feminisme sense consciència que tenen moltes de les nostres mares o àvies, que van saber sol·lucionar crisis amb les veïnes. Aquest esperit s’ha de recuperar per fer sostenibles les vides de les dones emprenedores. Hem de ser conscients que podem anar ràpid soles, però que arribem més lluny acompanyades de les altres.
Les interessades a participar en tallers de l’itinerari poden escriure a manuela.perez@surt.org per a més informació.