“Em sento més forta”. Una experiència obrint portes

 A Actualitat

L’Eli va migrar d’Argentina fa prop de dues dècades i fa sis anys que viu a Catalunya. El seu desig, explica, era guanyar-se la vida com a massatgista, la seva professió, però en emmalaltir el seu marit, va urgir-li “començar a treballar del que fos”. És una de les dones que acompanya el programa Obrint Portes, d’atenció i empoderament a dones en situació o risc de pobresa. Al llarg del 2017, van ser 151 les dones vinculades al programa.

Més de 6 de cada 10 participants a Obrint Portes no tenen nacionalitat espanyola i entorn al 60% viu amb menys de 400 euros mensuals o no té cap ingrés.  Més de la meitat sostenen nuclis familiars monomarentals.

L’Eli va arribar-hi l’any passat amb l’objectiu de trobar feina. Si bé les dificultats d’accedir-hi no han desaparegut, en mirar enrere, destaca un canvi qualitatiu. “En el pla laboral, m’han ajudat a millorar el meu currículum, a practicar com fer bones entrevistes de feina, a destacar les aptituds i habilitats, a saber en quines webs buscar feina, he practicat el català amb una voluntària de Surt…  i en la part personal m’ha aportat molt. Jo mai havia parlat en públic, per exemple. Mai ho havia fet i aquí ho he fet”, remarca.

Arran de l’acompanyament de Surt a través del programa Obrint Portes, l’Eli ara cursa formació en administració i gestió i aviat començarà pràctiques professionals. “No sabia on trobar pràctiques i des de Surt han enviat correus a molts llocs per trobar la possibilitat. Al juliol les faré a Prohabitatge”, explica, amb esperances que l’experiència pugui obrir-li portes.

Durant el 2017, a més  d’accedir a l’atenció social del programa, prop de 40 participants van rebre orientació laboral i formacions. Més d’una quarantena van formar part del grup d’empoderament i 11 dones i 7 infants van poder resoldre la necessitat d’habitatge. “És molt important tenir l’autoestima amb més força. A nivell personal m’han ajudat molt, a nivell d’empoderament, en avançar i afirmar-te. Em sento més forta”, assegura l’Eli.

Una gran majoria de dones ateses al programa Obrint Portes, 9 de cada 10, presenten símptomes d’estrès a causa de la precarietat econòmica, en forma d’ansietat, mal de cap, bloquejos corporals i marejos. A més, el 65% presenten símptomes d’estrès postraumàtic arran de diferents situacions de violència masclista.

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt