img-20200331-wa0010-1

Protegim-nos la salut i els drets

El confinament establert amb la declaració de l’estat d’alarma, el 14 de març, ha estat una mesura que ha frenat l’expansió de la pandèmia però que, alhora, ha aguditzat les dificultats que suporten moltes persones. L’aturada en sec de les activitats laborals, lúdiques i culturals que ha implicat la Covid-19 ha desencadenat una crisi econòmica i social. També ha suposat que els milers de dones que sobreviuen a situacions de violència masclista s’hagin vist encara més exposades al maltractador arran de l’aïllament a casa.

Us compartim un recull d’informacions sobre diferents àmbits per consultar-les si teniu necessitat, des de la salut (pren precaucions!) a altres qüestions bàsiques per protegir-nos.

Informacions bàsiques

Com prevenir el corornavirus i com actuar si tens símptomes? Trobareu informació en diferents idiomes:  https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/

Et pots descarregar l’App Stop Covid19 per fer seguiment dels teus símptomes: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/stop-covid19-cat/

Pots trucar-nos al 628373924 o bé escriure un correu a surt@surt.org

També pots adreçar-te a:

Des de qualsevol lloc de Catalunya:

Telèfon confidencial i gratuït 24 hores: 900 900 120

Whatssapp: 671 77 85 40

Correu electrònic: 900900120@gencat.cat.

http://dones.gencat.cat/ca/inici

 

 

Si ets a Barcelona, compta amb:

Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida

Atenció presencial general: de 9.00 h a 15.00 h de dilluns a divendres (c/ Marie Curie, 16)

 • Atenció presencial d’urgència: de 9.00 h a 13.00 h de dilluns a divendres (c/ Marie Curie, 16) .
 • Atenció telefònica:  de 9.00 ha 15.00 h de dilluns a divendres. Telèfons: 93 291 59 10 i 93 291 59 20

https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/noticia/modificacio-de-lhorari-del-sara-servei-datencio-recuperacio-i-acollida-2_930488

Moltes persones en aquests moments passen per dificultats econòmiques, tant perquè ja tenien una situació complicada com perquè els afecta de forma directa la crisi.

 

Per informar-te de quin suport pots trobar, pots trucar-nos al 628373924 o bé escriure un correu a surt@surt.org

 

En cas de problemes amb els serveis de subministrament bàsics, pots trucar al Punt d’Assessorament Energètic. El 010 és el telèfon d’informació de la ciutat de Barcelona.

 

Has de saber que:

 

 • Es garanteix la tramitació dels casos més urgents de la Renda Garantida de Ciutadania. Telèfon gratuït d’atenció a consultes 900 800 046
 • S’avança el pagament dels ajuts al lloguer als col·lectius més vulnerables.
 • Es redueix a la meitat el cànon de l’aigua per a usuaris domèstics i activitats econòmiques.
 • Hi ha moratòria en el pagament del lloguer del parc d’habitatges de la Generalitat.
 • Pots demanar ajuts a autònoms i moratòria en el pagament de tributs de la Generalitat.
 • Es garanteixen els ajuts a menjador.

 

Aquí trobaràs els serveis de suport social que té a disposició l’Ajuntament de Barcelona: https://www.barcelona.cat/covid19/ca/suport-social

Els governs han posat a disposició algunes ajudes arran del moment d’excepcionalitat en què ens trobem. 

Es tracta d’ajuts per afrontar el pagament de subministraments bàsics de la llar, en matèria d’habitatge i adreçats a persones treballadores.

En destaquem alguns i podeu consultar-los de manera més completa al web de la Generalitat de Catalunya.

 

Habitatge

Crèdits ICO per tal de sufragar les despeses de lloguer de les famílies en situació de vulnerabilitat social: 

La norma entén que es troben en situació d’especial vulnerabilitat social les persones:   

 • En situació de desocupació
 • En (ERTO)
 • Que hagi reduït la seva jornada per motiu de cures
 • Si es tracta de persones treballadores per compte propi assimilats, que hagin sofert una pèrdua substancial d’ingressos.
 • Per altres circumstàncies sobrevingudes vinculades a l’activitat laboral o empresarial que impliquin reducció d’ingressos a conseqüència de l’expansió de la Covid-19

A més, que amb anterioritat a l’estat d’alarma:

 • Que els ingressos de la unitat familiar no superin els 1.613,52. Aquest límit s’incrementa quan hi ha familiars a càrrec.
 • Que el lloguer, més les despeses i subministraments bàsics, sigui superior o igual al 35 % dels ingressos nets del conjunt dels membres de la unitat familiar.
 • No tenir habitatges en propietat

La quantia del préstec serà de fins al 100% de l’import de sis mensualitats, en virtut del contracte d’arrendament d’habitatge habitual vigent, amb un màxim de 5.400 euros, a raó d’un màxim de 900 euros per mensualitat.

 

Subministraments bàsics 

Prestació d’urgència per a subministraments bàsics per a persones afectades per la situació de crisi ocasionada per la Covid-19:

La prestació s’adreça a persones treballadores que tinguin familiars a càrrec  i es trobin en algun dels supòsits següents:

  1.  Treballadores per compte aliè afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació per força major, d’acord amb els supòsits previstos a l’article 22 del Reial Decret llei 8/2020.
  2. Treballadores per compte aliè afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació per causes econòmiques, tècniques i de producció, d’acord amb els supòsits previstos a l’article 23 del Reial Decret llei 8/2020.
  3. Treballadores per compte aliè, fixes discontínues, afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació d’acord amb el punt 6 de l’article 25 del Reial Decret llei 8/2020.
  4. Treballadores per compte aliè afectades per l’extinció del contracte de treball.
  5. Treballadores per compte propi amb suspensió o reducció de l’activitat econòmica.

 

 

 

Subsidi extraordinari per a treballadores de la llar i les cures 

El govern estatal ha establert un subsidi dirigit a les treballadores de la llar i les cures afectades econòmicament per la crisi. Accessible només per a treballadores d’alta a la Seguretat Social des d’abans de l’estat d’alarma (14 de març d’enguany) i que es trobin en alguna d’aquestes situacions: 

 1. Que hagin deixat de prestar serveis de manera total o parcial per tal de reduir el contagi per causes alienes a la seva voluntat
 2. A les quals se’ls hagi finalitzat el contracte per causes alienes a la seva voluntat i que la causa sigui la crisi sanitària

Si estàs treballant perquè formes part dels col•lectius de serveis essencials, primer de tot, et volem donar les gràcies per fer possible que tot funcioni.

El teu treball és imprescindible per a totes i tots.

En cas que treballis, has de tenir complet aquest certificat de desplaçament: https://confinapp.gencat.cat/#/

Segueix aquests consells per protegir-te: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/prevencio/recomanacions-generals/

Recorda que pots demanar la baixa sense anar al CAP: http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/C/coronavirus-2019-ncov/material-divulgatiu/coronavirus-baixa-laboral.pdf

La situació econòmica actual pot portar a l’aplicació d’Expedients Temporals de Regulació de l’Ocupació (ERTO).

Per consultes laborals, pots trucar-nos al 628373924 o bé escriure un correu a surt@surt.org

Aquí tens informació important si t’afecta un ERTO

https://web.gencat.cat/ca/coronavirus/preguntes-mes-frequents/treball-i-empresa/expedients-de-regulacio-docupacio/

 

Cal tenir en compte la informació següent que facilita el sindicat CCOO:

-No és un acomiadament
-El contracte de treball queda suspès. No es té cap obligació de treballar i l’empresa no paga la nòmina.
-Es percep la prestació per desocupació i, d’acord amb la representació dels treballadors i treballadores l’empresa pot emplenar aquesta prestació.

Què cal saber?

L’empresa ha de presentar una sol·licitud a l’autoritat laboral competent per suspendre els contractes de treball de tota o una part de la plantilla. L’empresa ha de seguir pagant els salaris fins que es resolgui l’expedient.

L’empresa ha de comunicar als treballadors i treballadores que es presentarà la sol·licitud. El fet de comunicar-ho no significa que ja es cobri l’atur.

L’empresa ha de presentar una memòria en la qual expliqui la necessitat de fer aquesta sol·licitud. També ha de donar una còpia a la representació legal dels treballadors i treballadores. L’empresa ha de justificar perquè està en situació de força major i la necessitat de suspendre els contractes de treball.

L’autoritat laboral pot reclamar un informe de la Inspecció de Treball. La representació legal dels treballadors i treballadores també pot fer al·legacions. És un mecanisme de prevenció i denúncia d’abusos empresarials.

La decisió de suspendre els contractes de treball s’ha de resoldre en el termini de 5 dies i l’empresa ha de comunicar-ho a la representació dels treballadors i treballadores a l’autoritat laboral. Una vegada aprovat l’expedient, els treballadors i treballadores rebran la prestació per desocupació, inclosa la quota proporcional de les pagues extres.

Cal no oblidar:

Es pot cobrar la prestació de l’atur encara que no es tingui el període mínim de cotització.
Una vegada finalitzat l’expedient, la prestació per desocupació no explicarà per a prestacions posteriors.
Encara que es tingui un contracte temporal, l’empresa ha de suspendre el contracte d’ocupació.
Si s’extingeix el contracte de treball amb l’excusa de la COVID-19 no és una raó justa i l’acomiadament es pot reclamar judicialment.
No es poden imposar les vacances de manera unilateral.
Si l’autoritat laboral no aprova la sol·licitud, l’empresa ha de pagar la nòmina.

MOLT IMPORTANT: LLEGEIX TOTS ELS DOCUMENTS ABANS DE SIGNAR I QUEDA’T AMB UNA CÒPIA. TELÈFON PER A CONSULTES 93 310 00 00  http://consultats.ccoo.cat

 

ERTO/ ERTE
کورونا وائرس کی وجہ سے اس فائل کے عارضی قواید اور ضابطے  نوکریوں کے بارے میں ہیں

یاد رکھیں کہ:

– ERTO  کا یہ مطلب نہیں کی آپ کوکام سے نکال دیا گیا ہے۔

– اس کا مطلب ہے کہ ملازمت کا معاہدہ معطل کر دیاجاتا ہے۔ نوکری کرنے والے پر کام کرنے کی کوئی ذمہ داری نہیں ہوتی ہے اور کمپنی نومینا یا تنخواہ  نہیں ادا کرتی ۔

– بے روزگاری کے سلسے میں پارو دی جائے گی۔ اور ملازمین کی نمائندگی کے مطابق کمپنی مزید پیسے بھی ادا کرسکتی ہے۔

آپ کو کیا پتہ ہونا چاہیے ؟

-نوکری کا معاہدہ یا کنٹریکٹ معطل  کرنے کے لیے کمپنی کو متعلقہ حکام کو  ایک درخواست جمع کروانا ہو گی۔ جب تک حکام کی طرف سے اس درخواست کا جواب نہ آ جائے کمپنی کو ملازمین کوتنخواہ ادا کرتے رہنا ہو گی۔

-کمپنی کو کارکنوں یا ملازمین کو مطلع کرنا ہوگا کہ کمپنی نوکری کا معاہدہ معطل کرنے کی درخواست پیش کرنے جا رہی ہے۔ ملازمین  کو درخواست  کے بارے میں اطلاع دے دینے کا یہ مطلب نہیں کہ وہ اسی وقت پارو لے سکتے ہیں۔

-کمپنی  کوحکام کو ایک رپورٹ پیش کرنا ہوگی جس میں وہ  حکام کو بتائے گی کہ وہ نوکری کا معاہدہ معطل کرنے کی درخواست  کیوں کر رہی ہے۔  کمپنی  وضاحت کرے گی۔  اس کی ایک کاپی ملازمین کوبھی دینی ہوگی۔

– لیبر اتھارٹی /حکام  کمپنی کے کام کے معائنہ/ انسپیکشن کی رپورٹ طلب کرسکتے ہیں۔ ملازمین /کارکنوں کے قانونی نمائندے بھی کمپنی  کی اس درخواست پر اعتراضات کر سکتے ہیں۔  یہ کمپنی  کی طرف سے ملازمین کے حقوق کی پامالی کے روک تھام کا ایک طریقہ کار ہے۔

-ملازمت کے معاہدے معطل کیے جایئں گے کہ نہیں  کا فیصلہ پانچ دن کے دورانیہ کے دوران کیا جائے گا۔ اور اس فیصلہ  کے بارے میں کارکنوں کو مطلع کرنا ہوگا۔ اگر ملازمت کا معاہدہ معطل کرنے کا فیصلہ حکام کی طرف سے منظورکر لیا جائے تو کارکنوں کو پارو دی جائے گی یہاں تک کہpaga extra بھی دی جائے گی۔

-یہ مت بھولیں:

1. اگر آپ نے پارو لینے کے سلسے میں کام کی مدت پوری نہیں بھی کی تو بھی آپ پارو لے سکتے ہیں۔

2. درخواست منظور ہو جانے پر آپ کو پارو دی جائے گی ارر اس پارو کے دن آپ کی کل پارو سے نہیں کاٹے جائیں گے۔

3.اگر آپ کا  عارضی معاہدہ ہے تو بھی ، کمپنی کوocupación کا معاہدہ معطل کرنا ہوگا۔

4.کورونا وائرس کا بہانہ بنا کر آپ کو کام سے نہیں نکالا جا سکتا۔اگر ایسا کیا جائے تو قانونی طور پر یہ معقول وجہ نہیں۔ آپ اسکا عدالتی دعوی کر سکتے ہیں۔

5.آپ کو زبردستی چھٹیاں نہیں  دی جا سکتی۔

6. اگر حکام درخواست منظور نہیں کرتے تو ، کمپنی کو تنخواہ ادا کرتے رہنا ہوگی۔

بہت ضروری: کچھ بھی دستخط کرنے سے پہلے تمام دستاویزات پڑھیں اوراپنے پاس ان کی ایک کاپی رکھیں۔

سوالات کے لئے ٹیلیفون 933100000

Consulta http://consultats.ccoo.ca

 

Recollim ordinadors portàtils i tablets per contribuir a garantir l’escola telemàtica dins les famílies més vulnerabilitzades.

En aquests dies de confinament en què l’activitat escolar s’ha de desenvolupar de manera telemàtica des de casa, ens trobem que algunes de les dones i famílies que estan participant en els nostres programes no tenen tablets ni portàtils per garantir la continuïtat escolar de les seves filles i  fills. És per això que fem una crida a persones, entitats i empreses que hi vulguin col·laborar.

El fet d’estar confinades ens fa tenir una percepció molt individual de les coses. Necessitem comunicar-nos i, alhora, compartir experiències.

Estem impulsant el bloc ‘Diari comunitari de confinament‘, en el qual anem posant en comú experiències, propostes, recursos culturals, d’oci, necessitats…

Vols participar-hi? Envia’ns un correu a comunicacio@surt.org i fes-nos arribar, a més de la teva experiència, una foto de confinament. 

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt