Surt ofereix formació per promoure llocs de feina inclusius amb les persones trans, intersex i no binàries

 A Actualitat

Més esforços per promoure la igualtat d’oportunitats a l’àmbit laboral i, en concret, més capacitació i sensibilització de professionals de recursos humans per prevenir la discriminació. L‘informe del projecte europeu Inclusion 4 all centrat en Catalunya detecta aquestes necessitats per garantir els drets de les persones trans, no binàries i i intersex als entorns de treball.  “La formació és urgent i hauria d’anar acompanyada d’accions específiques per fomentar l’empoderament i la sensibilització de les persones trans, intersex i/o no binàries en relació els seus drets i les possibles formes de resposta en cas de discriminació i exclusió laboral”, explica Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca de Surt.

Segons recull l’informe, la majoria de les persones trans, intersex i no binàries pateixen formes de discriminació directa o indirecta en l’àmbit laboral. L’àmbit en què es detecten més situacions discriminatòries són els processos de selecció i contractació de personal. El gènere, el grau de passing (identificació a simple vista de la condició trans), el nivell educatiu, la situació administrativa, la diversitat funcional, l’edat, entre d’altres, són alguns dels factors que encara poden limitar més les seves oportunitats de presència al mercat laboral formal.

D’acord amb el que detecta l’estudi, en els entorns laborals les persones trans, intersex i no binàries poden trobar-se ambients hostils i rebre un tracte inadequat, com per exemple obviar el pronom i el nom sentit o la revelació de dades confidencials. A més, l’assetjament psicològic, l’assetjament verbal i l’assetjament sexual són identificats, en aquest ordre, com les formes de violència més habituals en aquest àmbit.

Qui està habitualment darrere de l’assetjament o les conductes discriminatòries són membres de la plantilla i, en segon lloc, càrrecs superiors directes. “La majoria de les víctimes no denuncien i opten per no fer res, mentre que només una minoria activa els procediments de denúncia interns, quan n’hi ha, i entre els motius que fa que les víctimes no denunciïn identifiquen la por a patir assenyalament o exclusió, la por a les represàlies laborals i la desconfiança envers el sistema”, explica Elvira.

Formació contra la discriminació laboral

També es detecta en empreses i organitzacions un major desconeixement i invisibilització en relació a la realitat intersex i no binària en comparació amb la de les persones trans. “Aquest desconeixement és una de les barreres que tenen les empreses a l’hora de desplegar polítiques actives per garantir entorns laborals inclusius amb la diversitat sexual, de gènere i corporal”, afirma Elvira.

Davant la necessitat d’augmentar la sensibilització i formació de professionals de recursos humans, tant del sector públic com del privat, envers els drets de les persones trans, intersex i/o no binàries en l’àmbit laboral, i de facilitar eines pràctiques per desenvolupar polítiques i pràctiques inclusives, Surt obre una formació, gratuïta, adreçada a professionals.

L’objectiu de la formació és fomentar el desenvolupament de polítiques i pràctiques inclusives i la prevenció de la discriminació envers les persones trans, intersex i no binàries als entorns laborals i consistirà en una sessió de 4 hores.  S’oferirà en dos dies i franges horàries diferents:

– Grup 1
Dijous 16 de juny de 10:00 a 14:00 hores
– Grup 2
Dijous 30 de juny de 15:00 a 19:00 hores

 

La formació combinarà una part més conceptual i una altra de pràctica, com l’anàlisi de casos pràctics. Cal inscripció prèvia.

Inclusion4all, cap a llocs de feina inclusius  

Inclusion4all,  finançat per la Unió Europea en el marc del programa Drets, Igualtat i Ciutadania, té com a objectiu la promoció dels llocs de treball inclusius per a les persones trans,  intersex i no binàries. El projecte està coordinat per l’organització Háttér (Hongria) i impulsat per una associació de 4 organitzacions més d’arreu d’Europa: la Fundació Surt
(Espanya), la Universitat de Brescia (Itàlia), Transgender Netwerk Nederland (Països Baixos) i Zagreb Pride (Croàcia).

La discriminació en l’àmbit laboral per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere està prohibida per normativa a Catalunya. Tot i així, els estudis demostren que les persones trans, intersex i/o no binàries freqüentment pateixen assetjament i exclusió en els entorns laborals, i també en els processos de selecció. Un dels objectius del projecte ha estat recollir informació sobre les experiències laborals de les persones trans, intersex i/o no binàries – inclosos els processos de cerca de feina – i detectar les seves necessitats i demandes en aquest àmbit.

A més, s’ha volgut indagar sobre l’experiència i coneixements de les empreses i organismes públics en relació als drets i necessitats d’aquests col·lectius en l’àmbit laboral, així com les mancances i necessitats formatives de les organitzacions. La recerca s’ha realitzat a través d’una enquesta en línia i d’entrevistes a persones trans, intersex i/o no binàries i, també a professionals de recursos humans i de l’ocupació, del sector públic i privat.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt