Manual del Canvi TRUST: noves pràctiques en temps de crisi
La pandèmia de la Covid-19 va suposar grans reptes a escala mundial. Les organitzacions de suport a les dones, entre elles Surt, van demostrar una resiliència i adaptabilitat extraordinàries. Van fer un salt àgil a plataformes en línia per tal de seguir oferint serveis de suport i assessorament virtuals a les seves usuàries, en un moment excepcional i de més vulnerabilitat per a les precaritzades. Les col·laboracions amb diversos actors, incloent-hi governs i organitzacions no governamentals, es van tornar crucials per a navegar pels abismes complexos presentats per la gran crisi sociosanitària internacional.
El TRUST ha estat un dels projectes transnacionals en els que Surt ha participat per tal de cercar mètodes innovadors per seguir proporcionant els serveis essencials en suport a les dones davant de desafiaments sense precedents. Durant 24 mesos, del 2022 al 2024, Surt ha treballat amb aquest compromís, junt a organitzacions de Xipre, Itàlia, Àustria, Bulgària, Portugal i Grècia.
Les noves pràctiques i processos introduïts pels socis del projecte en resposta als reptes sorgits durant la pandèmia s’han recollit en el Manual del Canvi. Aquesta eina se centra en 8 sectors principals:
- Atenció personal i benestar
- Supervisió
- Recaptació de fons
- Gestió de casos en situacions de crisi
- Dimensió digital de la violència
- Serveis de xat en línia
- Publicitat de serveis
- Divulgació comunitària
Es van capacitar més de 100 professionals de primera línia a través de tallers transnacionals en línia sobre temes com autocura i benestar, treball en equip, comunicació i supervisió, recaptació de fons, abast comunitari, serveis de xat en línia, publicitat de serveis de xat, abordatge de la dimensió digital de la violència i gestió de casos en situacions de crisi. Aquests temes són els que han quedat reflectits al Manual of Change, un document integral que detalla les pràctiques i processos innovadors discutits i introduïts durant els tallers.
Descarregar Manual del Canvi (CAT) | Download Manual of Change (ENG) | Download Manual of Operation (ENG)
Es poden consultar el detall de les activitats i els resultats al document Factsheet de final del projecte.
24 mesos de TRUST repensant els processos de suport a les dones
El TRUST – Towards Replicable forms of Support and Tools for Women’s Specialist Services in crisis situations – és un projecte transnacional de 24 mesos finançant pel programa CERV-2021-DAPHNE. El projecte busca desenvolupar una metodologia de reenginyeria per als processos dels Serveis de Suport a les Dones i millorar la resiliència i la eficiència d’aquestes organitzacions, especialment durant moments de crisi com la pandèmia de la COVID-19. A més de Surt, hi ha participat l’Institut d’Investigació Social (Itàlia), Unió de Dones Alternatives i de Resposta de la UMAR (Portugal), Rel.Azioni Positive (Itàlia) i la Fundació d’Investigació de Gènere Búlgara (Bulgària).
Entre les accions, s’ha creat un repositori que recopila mesures i eines implementades a diversos països europeus per enfrontar la violència contra les dones durant i després de la pandèmia de COVID-19. També s’ha fet una anàlisi exhaustiva per comprendre l’impacte de la pandèmia en els serveis d’acompanyament a dones i en la violència contra les dones, i s’han documentat les pràctiques, les mesures i les eines adoptades durant aquest període. S’han analitzat aquestes pràctiques dins de les organitzacions associades al projecte per identificar àrees de millora i desenvolupar programes pilot a nivell local.
El projecte ha inclòs 59 enquestats a 7 països de la UE, destacant mesures per abordar la violència contra les dones durant i després de la pandèmia. Es van dur a terme dos intercanvis entre parells mitjançant visites transnacionals per compartir coneixements i experiències entre especialistes en serveis de suport a dones. A més, s’han organitzat 2 grups focals en línia per fomentar l’aprenentatge entre organitzacions expertes i el consorci.
Es van dur a terme 23 accions pilot a diferents països, que van incloure: 8 intervencions pilot, com a capacitació organitzacional interna i activitats de desenvolupament de capacitats; activitats de conscienciació, difusió i creació de xarxes a comunitats locals; i el desenvolupament de nous serveis per respondre a les necessitats específiques de dones afectades per la violència contra les dones.