Mecanismes preventius i de reparació, pendents a les empreses davant l’assetjament sexual, segons conclou el projecte Teamwork
L’assetjament sexual és una realitat en entorns laborals ben diversos. Gairebé la meitat de les dones empleades enquestades afirma haver-ne patit al llarg de la seva vida laboral i gairebé la meitat de les persones empleades enquestades (homes i dones) n’ha estat testimoni. A més, en pràcticament la meitat de les empreses enquestades s’han rebut queixes o denúncies d’assetjament sexual. Són algunes aproximacions a aquesta forma de violència masclista a l’entorn laboral que s’extreuen del projecte europeu Teamwork, en què Surt participa,
El projecte, una iniciativa dirigida a enfortir la lluita contra l’assetjament sexual a la feina a Grècia, Bulgària, Catalunya i Itàlia, ha durat dos anys i arriba al final amb una jornada en què se’n presentaran els resultats.
Serà el dia 29 de març de 10h a 13.30h a la sala d’actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. A més de compartir resultats de la recerca, a càrrec de la coordinadora de projectes de recerca de Surt Alba Elvira, l’acte comptarà amb la presentació de la guia “Claus per a un abordatge de l’assetjament masclista a la feina”, a càrrec de l’advocada Joana Badia. També hi tindrà lloc una conferència de la psicòloga Alba Alfageme sobre la invisibilització de l’assetjament sexual.
Segons conclou l’estudi del projecte, les formes d’assetjament sexual que semblen ser més habituals són les més subtils i de caràcter verbal. “Són també les que passen més desapercebudes i són més relativitzades a nivell social”, n’explica Alba Elvira, autora de la recerca de Teamwork en territori català. “La naturalització de l’assetjament sexual apareix com un dels principals esculls per a la seva detecció i abordatge precoç”, adverteix.
Sensibilització i formació, encara febles
La recerca també observa com la majoria de casos no són denunciats i concreta que la resposta de les víctimes d’assetjament sexual pot estar condicionada, sobretot, per “la por a les represàlies”, especialment a perdre la feina, així com la “vergonya a ser jutjades”, no ser compreses per l’entorn o, fins i tot, a ser culpabilitzades.
Teamwork ha desenvolupat accions per promoure la sensibilització i aportar eines al personal de recursos humans i als càrrecs directius per tal d’adoptar mesures per detectar, prevenir i abordar l’assetjament sexual, així com per protegir les víctimes.
Si bé es recull que cada vegada més empreses disposen d’algun tipus de política per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, és encara significatiu el nombre d’empreses que no en té cap. “L’existència de canals específics per a les denúncies o queixes, la designació d’una persona o departament especialitzat que s’encarregui de dur a terme els procediments i l’obertura de processos d’investigació formals i imparcials es proposen com la millor fórmula per a la resolució de casos”, detalla Elvira.
Un dels resultats més clars de la recerca desenvolupada és el “gran desconeixement” que les persones treballadores tenen de les mesures que es prenen a la seva pròpia empresa o organització davant l’assetjament sexual. Només una de cada sis persones de la plantilla enquestades afirma conèixer amb seguretat les vies que tenen les víctimes per a demanar protecció. “Es demostra la necessitat i l’interès per a la formació i la sensibilització, tant entre els càrrecs de comandament com entre el personal, però només són una minoria les empreses representades que ofereixen formacions específiques a la seva plantilla de forma periòdica. I tampoc es constata que, en general, es duguin a terme”, explica Elvira.
“La implicació i la dedicació, en termes de personal i de recursos, són elements indispensables per a una prevenció eficaç i un abordatge just i satisfactori per a les persones afectades i l’organització en conjunt”, conclou la investigadora de Surt. Els resultats de la recerca i el conjunt del projecte es desenvoluparan en la jornada de cloenda de Teamwork del dimarts 29 de març al matí, oberta a les persones interessades amb inscripció prèvia.