“Sent mentora poden veure que si una altra dona ho ha fet, elles també poden”: L’experiència d’I., supervivent de tràfic de persones
Supervivents de tràfic amb finalitat d’explotació acompanyen des d’inci d’any altres dones que es troben en fases més inicials dels processos de recuperació i autonomia. Per fer-ho, Surt les ha format a través del projecte SISA (Strengthening the Identification and Integration of Survivors of Sex Trafficking from West Africa through a Peer-to-Peer-Approach and through Transnational Deportation Counselling and Assistance), una iniciativa europea que aposta per la mentoria com a eina per afavorir la inclusió de dones supervivents d’aquesta forma de violència masclista.
Durant la formació, dues dones han adquirit eines per acompanyar altres supervivents en els seus processos de recuperació i inclusió. I. és una d’elles. “És una dona sociable, compromesa, amb ganes d’aprendre i molta iniciativa”, en destaca Laura Parés, coordinadora del projecte.
Fa anys que I. va entrar en contacte amb Surt, després de ser acollida per una altra entitat especialitzada en acompanyament a supervivents de tràfic de persones. En el seu procés de recuperació, I. va anar identificant i recuperant moltes de les seves competències i habilitats, que l’han anat ajudant a aconseguir els seus objectius formatius i d’inserció laboral.
“Des que I. va sortir del programa, la seva motivació, energia i ganes de contribuir a ajudar a altres dones, amb experiències similars a les que ella va viure, la va mantenir vinculada a l’entitat i a participar d’altres experiències prèvies al mentoratge”, explica Parés.
La vocació d’I. i les ganes de promoure el benestar d’altres persones, la va conduir a estudiar atenció sociosanitària, estudis que compagina amb el treball d’atenció a persones en situació de dependència. Des del projecte SISA, van tenir clar que era molt valuós convidar-la a participar, al costat de la seva companya J., d’aquesta experiència.
Referent entre iguals
Avui fa més d’un any que I. va ser formada per exercir el rol de mentora, una formació que la va ajudar a adquirir i enfortir les seves competències interculturals, de comunicació, amb perspectiva de gènere i emmarcades en les particularitats de l’acompanyament socioeducatiu. “Gràcies a la formació, motivació i bagatge personal i professional, I. ha exercit de model de referència per a altres supervivents”, remarca Parés.
Fent equip amb les professionals socials de Surt i Sicar.cat, I. ha dinamitzat talleres de salut sexual i reproductiva, no només compartint els seus coneixements amb la resta, sinó també facilitant la comprensió i participació d’altres dones amb les quals comparteix llengua materna.
I. també ha acompanyat dones a serveis externs del territori, ha participat en sortides d’oci i culturals i ha compartit el seu procés amb altres dones acollides en serveis residencials, en els quals ella mateixa va conviure. “I. ha fet possible abordar temàtiques complexes i fins i tot invisibilitzades, sovint pel seu tabú o estigma, des d’un lloc d’iguals, de proximitat i enteniment mutu”, valora la coordinadora del projecte SISA.
I. descriu ser mentora com “ser una persona que t’acompanya a enfocar, a començar un nou camí, a poder prendre noves decisions a la teva vida. S’aprèn de les dones i elles poden aprendre de tu. Et veuen com un model. Com algú que ja va passar aquest procés. Com jo sóc mentora, els puc explicar com vaig poder fer algunes coses. Això automàticament és un model. I veuen que si una altra ho ha fet, elles també poden”.
Ser escoltades, vistes i reconegudes per millorar la intervenció socioeducativa amb les supervivents
Per a moltes de les dones amb les quals I. va compartir espai, l’experiència d’I. i la seva proximitat van fer d’aquest mentoratge un procés reeixit. “El més positiu és la voluntat, la força interior que ella va tenir de seguir, per les circumstàncies que va estar vivint. Per a mi és admirable. Va ser molt motivador. No deixar-nos vèncer pel que està passant al voltant”, planteja una de les participants a SISA.
“Et dona coratge, perquè ella ha passat pel mateix en el que jo em trobo ara i se n’ha sortit. Et dóna força per continuar. No solament sóc jo qui té problemes, sinó que una altra gent els ha tingut i s’ha sortit”, comparteix una altra participant.
I. ha finalitzat aquest procés amb molta força i ganes de recordar-nos que l’acompanyament socioeducatiu ha de comptar amb les dones supervivents. “Han de ser escoltades, vistes i reconegudes. Oferir espais formals, en els quals fer equip amb altres professionals i arribar a les dones des d’un lloc que no és possible sense haver compartit aquesta vivència”, destaca Parés.
“A punt de tancar aquest projecte, la participació de J. i I. ens constata un cop més que els coneixements i competències de les mentores són d’enorme valor per acompanyar altres dones horitzontalment. Quan se’ls ofereixen eines pràctiques i suport específic per entendre el seu rol i els límits que han de respectar per cuidar-se i cuidar a la resta, les mentores poden jugar un significatiu paper en els processos d’inserció social i laboral d’altres dones, el coneixement de la societat d’acolliment, els seus recursos i drets”, afegeix la coordinadora.