Surt acompanya una vintena d’agents laborals a introduir la perspectiva LGTBI

 A Actualitat

Contribuir a visibilitzar una minoria dins de les empreses i facilitar que evolucionin cap a la no discriminació, és un valor que poden aportar-hi les dones trans* i que ha de reivindicar-se a l’hora de buscar feina. És una de les estratègies que Belén Camarasa, tècnica d’inserció de Surt, planteja per esquerdar la transfòbia amb què, sovint, topen les dones trans* al món laboral. “Hem de rescatar la potència de tota la feina que han fet les trans* al treballar-se la identitat de gènere”, reivindica.

Ho ha compartit en la sessió de clausura del curs d’introducció a la perspectiva LGTBI que la Fundació Surt ha ofert a 19 agents laborals. Hi han participat personal de recursos humans d’entitats del tercer sector i professionals vinculades a la xarxa de serveis d’ocupació, inserció, formació i orientació laboral de la ciutat de Barcelona, com ara Barcelona Activa, el Servei d’Ocupació de Catalunya, Fundació Cepaim, Drecera, Fundació Comptal, Acapps, Amics de la Gent Gran i Assistència i Gestió Integral.

A la sessió de tancament també hi ha participat Diego Marchante, membre de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Barcelona, que ha compartit com es va desenvolupar i implementar el protocol de la universitat per fer efectiu el dret de les persones trans* (no només transsexuals, també transgèneres, ha remarcat) a ser reconegudes amb el seu nom. “Que al teu treball reconeguin el teu nom, la teva identitat, que no t’acomplexin, ajuda moltíssim”, ha destacat.

“No es tracta tant que les empreses se sumin un cop a l’any a celebrar el Pride, sinó que tot l’any siguin coherents amb la inclusió de la diversitat real de les persones que les conformen”, ha reivindicat Maria Giralt, una de les professionals que ha elaborat l’informe Aequalis.

Durant el curs, l’equip docent de Surt ha acompanyat l’alumnat a dissenyar una acció pilot per incentivar els drets de les persones LGBTI a l’àmbit laboral i promoure la diversitat sexual i de gènere al seu lloc de feina. Les diferents mesures s’han presentat a l’espai d’intercanvi i bones pràctiques que ha posat punt i final a la formació.

Aterrar la llei 11/2014 als entorns de treball, repte en marxa 

“La feina, com a espai de realització personal, és una esfera fonamental de socialització, i les persones LGTBI, tot i els avenços en el pla legal que ha suposat la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia, encara han d’afrontar-hi múltiples formes de discriminació, sovint, normalitzades i invisibilitzades”, explica Míriam Solá, consultora en polítiques d’igualtat, coordinadora del curs per a agents laborals. Tanmateix, fins ara, són minoria les empreses que han adoptat mesures per fer-hi front.

“Tampoc a Barcelona no comptem amb una xarxa de professionals, vinculades als serveis d’ocupació i d’inserció i orientació laboral, que estiguin prou formades en matèria d’atenció laboral a persones LGBTI”, planteja com a repte i motivació del curs que ha ofert Surt a una vintena d’agents laborals. “Per transformar l’escenari, és imprescindible promoure la incorporació de la perspectiva de la diversitat sexual i de gènere i la sensibilització específica sobre els drets i discriminacions de les persones LGTBI en l’àmbit laboral”, assegura Solá.

La formació introductòria ha ofert coneixements per prevenir i detectar vulneracions de drets al lloc de feina, així com eines pràctiques per promoure la diversitat sexual i de gènere a l’àmbit laboral. L’acció formativa, a més, ha posat especial atenció en la situació laboral de les persones trans en general, i de les dones trans en particular, ja que són les persones més afectades per la discriminació i l’exclusió laboral dins del col·lectiu LGTBI.

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt