Surt comparteix la seva experiència i metodologia de treball en una jornada europea centrada en l’empoderament de dones migrades i refugiades

 A Actualitat

Surt ha estat una de les entitats europees convidades a participar en la jornada “Migrant and Refugee Women’s Integration and Empowerment in Europe”, organitzada per Latin American Women’s Rights (LAWRs), Karat Coalition, Red Acoge i Differenza Donna, dins del projecte Women’s Empowerment, Integration and Participation.

La trobada d’organitzacions de defensa dels drets de les dones ha posat sobre la taula les múltiples violències que encaren les migrades i refugiades als països del Nord, com són l’explotació sexual i l’explotació laboral. Xantal Genovart, tècnica d’empoderament comunitari i econòmic, ha participat en representació de Fundació Surt i destaca com “en no tenir drets reconeguts, les dones són invisibilitzades i més exposades a abusos, en molts casos, al sector del treball de cures, en cases particulars, on pateixen explotació i assetjament sexual”.

Aquesta ha estat una de les veus professionals de la taula rodona dedicada al reconeixement i l’enfortiment de l’agència i el poder de les dones migrades i refugiades. Hi ha compartit la metodologia de treball dels programes amb què Surt acompanya dones migrades a fer el seu procés d’empoderament, tot atenent, més enllà del pla laboral, els diversos eixos de la vida de les dones.

Així mateix, Genovart ha compartit amb les altres organitzacions la metodologia de treball per competències desenvolupada per Surt. “S’inicia amb el reconeixement de les pròpìes competències i l’empoderament ve quan reconeixen tot el que saben fer i les pròpies potencialitats; quan les agafen i són les protagonistes de les seves decisions. Saben on són i on volen anar”, sintetitza.

Des del coneixement de la llengua, de l’entorn, del mercat laboral i dels propis drets, Surt les acompanya en el pla personal, econòmic i comunitari, amb el propòsit que sigui la seva veu la que se senti en l’espai públic i que promoguin canvis.

Durant l’espai d’intercanvi de coneixements i debat, les entitats han expressat preocupació pel fet que, dins d’un entorn hostil cap a la immigració com és Europa, l’augment de les polítiques d’extrema dreta redueixi encara més la possibilitat d’aconseguir la regularització i, per tant, la possibilitat de canviar les “situacions de vulneracions constants dels drets” de les dones migrades, dones “vulnerabilitzades, no vulnerables”, han especificat.

“Les joves migrades cada vegada tenen més eines per enfrontar-se a les desigualtats, i no és que no tinguin pors, sinó que les afronten, pel que és molt important que comptin amb espais de seguretat i que la solidaritat entre dones inclogui una mirada interseccional”, afegeix Genovart.

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt