Surt desplega en barris de Barcelona un projecte municipal per col·lectivitzar més les cures

 A Actualitat

Surt treballa en el desplegament de diverses de les experiències de VilaVeïna, un projecte pilot d’innovació social promogut per l’Ajuntament de Barcelona que es proposa donar resposta a les necessitats d’atenció i cura de les persones des de la proximitat i la comunitat. Surt s’encarrega del desplegament de VilaVeïna al barri Gòtic, a la Vila de Gràcia al Carmel, a la Maternitat i Sant Ramon, a Sant Gervasi de Cassoles i a la Trinitat Vella de Barcelona.

“El projecte VilaVeïna és una iniciativa pionera amb un elevat potencial de transformació social i entenem que el seu desplegament en aquests territoris inicials ha de ser el punt de partida des d’on validar les propostes d’intervenció i facilitar la seva replica al conjunt de la ciutat”, plantegen les referents de Surt a càrrec del projecte. L’objectiu de l’Ajuntament, a llarg termini, és desplegar 115 VilaVeïnes a Barcelona.

El principal objectiu és millorar la qualitat de vida de qui ofereix i rep cures, a través d’incrementar el coneixement i l’accessibilitat als serveis de cura, millorar la coordinació de serveis i recursos en els territoris, especialment, els socials i sanitaris, enfortir els llaços comunitaris per tal de facilitar una cura més col·lectiva, difondre la importància de la cura i conscienciar les persones de la seva importància i centralitat i garantir que els espais públics siguin espais de cura.

Fer més comunitària la responsabilitat de cuidar

VilaVeïna ofereix atenció i orientació a persones cuidadores d’infància, d’altres familiars o conegudes, així com a persones professionals de les cures i persones que necessiten o preveuen necessitar ser cuidades en un futur proper.  “En aquest espai, poden rebre informació respecte a serveis i recursos del territori, així com activitats, xerrades, i altres espais per persones cuidadores familiars o professionals i per persones que necessiten ser cuidades”, resumeixen des de Surt.

El projecte també permet accedir a assessorament legal per processos de contractació de serveis de cures. “Des de VilaVeïna, es vol posar en valor el treball de cures i promoure la coresponsabilitat en clau de gènere i edat”, afegeixen les referents d’aquest projecte comunitari.

Les dones continuen sent les principals responsables d’assumir les tasques de cures, ja sigui de forma remunerada o dins l’àmbit familiar. S’estima que almenys 3/4 parts del treball de cures no remunerat el fan les dones. En el cas de les tasques de professionals de cures i de la llar pràcticament totes són dones i la majoria, migrades.

En molts casos, el treball en condició d’internes és l’opció que troben en arribar, en situació d’irregularitat administrativa. “Aquest sector ocupa un gruix molt important de treballadores que es troben en una situació d’indefensió, invisibilitat i sense cap tipus de protecció social”, remarquen des de Surt.

Per això, la proposta desenvolupada busca promoure el reconeixement social de la centralitat de les cures i de les persones que s’hi dediquen, per “contribuir a posar en valor i a dignificar el paper de les persones cuidadores”.

Últimes publicacions

Fes un comentari

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt