Surt dona suport al manifest d’entitats socials en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya

 A Actualitat

Surt s’adhereix al manifest d’entitats socials en defensa del Pla Pilot de la Renda Bàsica a Catalunya, tombat el 10 de març pels grups parlamentaris PSC, Junts, Vox, Ciutadans i PP. 

El Pla Pilot de la Renda Bàsica feia dos anys que es preparava i estava previst que es posés en marxa a finals d’any. Només van votar la seva continuïtat ERC, la CUP i En Comú Podem. Com afirmava un manifest de diverses persones relacionades amb el món acadèmic, moltes d’elles amb llarga experiència en diferents projectes pilot d’arreu del món, “el Projecte Pilot de Renda Bàsica a Catalunya representa una oportunitat única per avaluar noves polítiques innovadores en línia amb les darreres directrius científiques”.

Les organitzacions firmants del manifest defensen que l’aplicació general d’una renda bàsica ha de ser diferenciada d’un pla pilot. Un pla pilot mai serà una simulació exacta de l’aplicació integral d’una renda bàsica. Això implicaria, entre molts altres factors, una reforma fiscal capaç de finançar-ho. Es pot estar a favor o en contra de la renda bàsica, però un pla pilot aporta molta informació valuosa sobre diversos aspectes que també poden ser aprofitats per la comunitat acadèmica, les organitzacions socials, els partits polítics, l’administració pública i el conjunt de la ciutadania.

També, plantegen que el disseny del Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya, recollint les experiències d’anteriors plans realitzats a diversos llocs del món, aporta aspectes innovadors, tal com bona part de la comunitat científica internacional coneixedora de la matèria ha posat de manifest. Sense anar més lluny, el fet de conferir la renda bàsica no a individus aïllats, sinó a dos municipis, per una banda, i, per l’altra, a tots els membres d’un bon nombre de llars seleccionades aleatòriament del conjunt del territori català, pot aportar una evidència científica i tota una munió d’aprenentatges en termes de comportament de les persones i de producció de política pública que no ens podem permetre desaprofitar.

“Davant de la realitat social que ens envolta, marcada per la permanència, si no pel creixement, any rere any, d’amplíssimes capes de la població en situació de pobresa i precarietat, repetir les velles receptes no és la manera racional de fer front a aquesta xacra social. Però, fins i tot per a aquelles persones que puguin pensar que s’ha d’insistir en les receptes conegudes, aquest pla pilot de la renda bàsica pot aportar coneixements de molta utilitat”, afirma el manifest. 

La Xarxa Renda Bàsica, secció oficial de la Basic Income Earth Network, compromesa des de fa més de dues dècades en la defensa de la renda bàsica, és la que proposa a les entitats dedicades a la lluita contra la pobresa i les moltes formes de precarietat, dependència i subordinació social a què la situació social aboca a moltes persones i col·lectivitats, la signatura d’aquest manifest, amb el qual expressar suport per crear els mecanismes legals que facin possible la posada en marxa d’aquest Pla Pilot de la Renda Bàsica de Catalunya el més urgentment possible.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt