Surt i la Universitat de Girona publiquen una guia amb claus per superar la LGTBIfòbia en l’atenció sanitària a Catalunya

 A Actualitat

El projecte europeu ‘Open Doors’, liderat a Catalunya per la Universitat de Girona i Surt, ha elaborat una guia amb claus per reduir la discriminació cap a les persones LGTBI en l’àmbit de la salut i promocionar l’atenció sanitària inclusiva.

Segons la investigació de què parteix aquest nou recurs per a professionals, a Catalunya, la discriminació contra les persones LGTBI no és generalitzada, tanmateix, es detecta que la majoria de professionals de la salut tenen “una visió que parteix d’un model heterosexual i que tracta la diversitat sexual i de gènere com una excepció”, sintetitza Nagore García, coordinadora del projecte a Surt.

L’informe resultant de la recerca mostra “debilitat de coneixements” entre professionals i futurs professionals de l’àmbit sanitari, resultat d’un buit formatiu en perspectiva de la diversitat de gènere i sexual als estudis universitaris, “tant en qüestions clíniques com d’atenció als i les pacients”, remarca García, d’acord amb la investigació. Des del projecte ‘Open Doors’, es conclou que per superar la LGTBIfòbia al sistema sanitari català, és fonamental incorporar formació en diversitat LGTBI als estudis universitaris, així com desenvolupar accions per aconseguir la sensibilització de professionals en actiu.

A escala europea, la recerca mostra que cap dels països participants compta amb plans o polítiques integrals enfocades a les desigualtats basades en l’orientació sexual, la identitat de gènere o les característiques sexuals, o bé que s’adrecin directament a persones LGTBI i les seves necessitats en l’àmbit de la salut.  “En general, els resultats mostren poca conscienciació en relació a les necessitats i problemàtiques de salut de les persones LGTBI, amb resultats que varien depenent del país”, explica García.  Serveis destinats a la salut de les persones LGTBI, com ara el servei ‘Trànsit’ a Catalunya, orientat a l’acompanyament de persones trans,  són excepcionals encara a  Europa.

La guia del projecte ‘Open doors’ ha estat elaborada per l’entitat polonesa Lambda i s’ha plantejat com una eina pràctica de sensibiltizació adreçada a professionals de l’àmbit sanitari. A partir dels resultats de la recerca a Catalunya, Surt i la Universitat de Girona han adaptat la guia ‘Obrim les portes’ a la realitat catalana. Aquest recurs per a professionals ha estat revisat per l’activista trans Teo Pardo i l’activista intersex Laura Vila Kremer.

El projecte ‘Open Doors’, finançat pel programa Drets, Igualtat i Ciutadania de la Comissió Europea, està coordinat per l’entitat hongaresa pels drets de les persones LGTBI Háttér Society, i compta amb la participació d’entitats de quatre països més: GLAS i Bilitis, de Bulgària; Lambda Warsawa, de Polònia, la Universitat de Brescia, d’Itàlia i, a Catalunya, la Universitat de Girona i la Fundació Surt.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt