Surt i Suds coordinen un projecte dirigit a reflexionar sobre el racisme i el colonialisme dins dels moviments feministes

 A Actualitat

L’aprenentatge, la possibilitat d’obrir diàleg entre dones, replantejar-se mirades, desfogar-se, revisar les trajectòries vitals i els privilegis, responsabilitzar-se’n, visibilitzar les lluites comunitàries, identificar com ens creuen múltiples opressions -patriarcals, racistes, colonials, capialistes-;  teixir xarxes, transformar. Són algunes de les paraules amb què les participants a la primera trobada del projecte ‘Revisant privilegis’ recullen què les mou a participar-hi.

El procés, en què catorze dones actives al teixit feminista s’han implicat, dona continuïtat a la jornada ‘Revisant privilegis’ celebrada l’any 2019, en què feministes diverses es van reunir per abordar les fronteres físiques i simbòliques entre els feminismes. El projecte, que es desenvoluparà durant aquest any, compta amb la participació d’organitzacions de Barcelona i de Girona, com Mujeres Migrantes Diversas, Veus gitanes, Amunt i Crits!, Medusa, Valentes i acompanyades, Sindillar, Dones Musulmanes de Catalunya, Hèlia, Maritza Buitrago (independent), facilitat per Carme Vidal (independent) i AfroFemKoop, a més de Surt i Suds, coordinadores d’aquesta iniciativa.

‘Revisant privilegis’, finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament,  es proposa promoure el debat entorn a les relacions de poder derivades del racisme, el colonialisme, el classisme i la xenofòbia, entre feministes blanques i feministes migrades i no blanques a Catalunya, dins del teixit feminista i dels serveis i programes públics i del tercer sector.

“Es tracta d’un projecte que desitja obrir espais de diàleg i de treball per reconèixer-nos les unes a les altres la pròpia experiència, les nostres relacions i les nostres relacions de poder en espais de dones”, n’expliquen les coordinadores. “Hem de veure en quins marcs les relacions de poder entre dones aixequen murs impossibles i quines pràctiques invisibilitzen aquests murs; hem d’explorar quines destreses necessitem per encarar-ho i trobar aquells significats que ens permetin desplaçar i obrir esquerdes des de les quals transformar les relacions de poder entre dones”, afegeixen.

El procés d’aprenentatge i reflexió que inicien aquest grup de feministes culminarà amb una guia coelaborada per les participants per oferir eines per treballar aquestes relacions de poder entre dones. Durant el projecte, també es difondran càpsules de vídeo així com altres recursos per tal d’ampliar la comprensió de conceptes clau per situar els nusos que, ‘Revisant privilegis’, es proposa contribuir a desfer.

“Hem iniciat un procés per promoure la reflexió entorn a l’opressió en què es tradueix la blanquitud sobre la no blanquitud; que és indestriable del colonialisme, i que també ens porta a parlar de classe social i d’altres conceptes que considerem importants apropar a la ciutadania, a aquella activa en el feminisme però no exclusivament”, remarquen les coordinadores.  Una feina que encara valoren més important en temps de desigualtats aprofundides arran de la crisi desencadenada per la pandèmia.

“Assumim aquest repte des dels sabers i les pràctiques feministes i la interseccionalitat situada, a partir de la identificació i l’abordatge dels múltiples sistemes d’opressió i les relacions de poder existents en el si dels moviments feministes i -sobretot- en els serveis i programes públics i d’entitats del tercer sector orientats a l’atenció de les dones”, detallen sobre la metodologia i el fons de ‘Revisant privilegis’.

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt