Surt lidera un projecte europeu per l’empoderament de les dones trans al mercat laboral

 A Actualitat

Surt participa en el projecte europeu TRANSVISIBLES, dirigit a millorar les oportunitats d’accés i permanència al mercat de treball formal de les dones trans, “una peça clau dels seus processos d’empoderament”, afirma la tècnica de recerca de Surt Alba Elvira, coordinadora del projecte.

El projecte, amb una durada de dos anys, es proposa fomentar l’adaptació dels serveis i programes de formació i orientació laboral a les necessitats de les dones trans, a través de crear i difondre materials metodològics innovadors.

El projecte TRANSVISIBLES, finançat per la Unió Europea en el marc del programa Erasmus+, es desenvoluparà fins aquest setembre de la mà  cinc organitzacions de quatre regions d’Europa (Catalunya-Espanya, Irlanda, Alemanya i Hongria), que aportaran experiències i perspectives complementàries.

“El projecte pretén augmentar la sensibilització dels i de les professionals en l’àmbit de la formació i l’orientació laboral i promoure el disseny de programes d’acompanyament individualitzats per a dones trans en els seus processos d’empoderament, especialment, en termes econòmics”, explica Elvira.

Les implicades en el projecte destaquen que “aquesta sensibilització ha d’anar acompanyada de conscienciació per prevenir i detectar vulneracions dels drets de les persones LGBTI en el seu lloc de feina”, així com del foment d’accions per avançar en la igualtat de tracte i d’oportunitats, inclosa la intermediació amb les empreses orientada a garantir processos d’inserció efectius i duradors.

Visibilitat de les dones trans -tot posant en valor els seus talents i identitats-; incidència en el context laboral per tal d’erradicar pràctiques transfòbiques i per protegir els drets de les persones LGBTI; i empoderament de les dones trans per enfortir-ne les capacitats i coneixements i fer front a un context altament hostil i discriminatori. Són els tres eixos que conformen l’enfocament integral de TRANSVISIBLES durant tot el projecte, que finalitzarà el setembre vinent.

En el marc de la iniciativa europea, s’elaborarà una guia per a professionals amb recomanacions per dissenyar programes d’orientació laboral i d’intermediació amb empreses adreçats a dones trans i també un model d’atenció i acompanyament a les dones trans, adaptat  al context de cada regió europea participant.

Les persones trans són uns dels col·lectius amb més dificultats d’accés i permanència al mercat de treball però, d’aquest col·lectiu, les dones trans estan encara més exposades a la discriminació. Malgrat aquesta discriminació, en les administracions públiques i els serveis privats, les dones trans segueixen sent un col·lectiu invisibilitzat. “Hi manquen coneixements i preparació per dissenyar accions adaptades a les necessitats reals d’aquest col·lectiu i les múltiples barreres a què han de fer front en el mercat de treball”, asseguren des del projecte.

Associacions, serveis públics i privats, càrrecs polítics o altres grups d’interès que desenvolupin programes de formació per a adults i orientació sociolaboral, podran accedir als materials creats a través de la web del projecte TRANSVISIBLES, per tal d’afavorir el propòsit de la iniciativa: augmentar l’empoderament econòmic i de la inclusió sociolaboral de les dones trans.

“Integrar i aplicar la metodologia de treball desenvolupada ens ha de dur a augmentar l’eficàcia en l’acompanyament a dones trans per a la seva inclusió sociolaboral, empoderament i ascens social”, detalla Elvira.

Publicacions recomanades

Fes un comentari

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt