Surt ofereix formació per contribuir a reduir febleses detectades a les empreses a l’hora de prevenir i abordar l’assetjament sexual
Gairebé la meitat de les dones enquestades afirmen haver patit assetjament sexual a la feina al llarg de la seva vida laboral i gairebé la meitat de les persones participants en l’estudi n’han estat testimonis. Són algunes de les principals conclusions de l’informe elaborat per Surt dins del projecte TeamWork, una iniciativa europea dirigida a reforçar la lluita contra l’assetjament sexual als entorns laborals.
“Les formes d’assetjament sexual que semblen ser més habituals són les més subtils i de caràcter verbal, que alhora són les que passen més desapercebudes i són més relativitzades socialment”, detalla Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca a Surt i autora de l’informe.
De fet, la naturalització de l’assetjament sexual apareix com un dels principals esculls per detectar-lo i abordar-lo de manera precoç. “La majoria de casos no són denunciats i trobem que la resposta o reacció de les víctimes d’assetjament sexual pot estar condicionada sobretot per la por a les represàlies, especialment a perdre la feina, així com la vergonya a ser jutjades, no ser compreses per l’entorn o, fins i tot, a ser culpabilitzades”, explica Elvira. Tot i això, d’acord amb la recerca desenvolupada, gairebé la meitat de les empreses enquestades han rebut queixes o denúncies d’assetjament sexual.
Si bé l’informe identifica que cada vegada més empreses disposen d’algun tipus de política per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, és encara significatiu el nombre d’empreses que no en tenen cap. Així mateix, existeix un “gran desconeixement” de les persones treballadores sobre les mesures que es prenen des de la seva pròpia empresa. Només una de cada sis persones en plantilla afirma conèixer amb seguretat les vies que tenen les víctimes per demanar protecció.
Davant d’aquestes febleses, Surt obre dues formacions per respondre a l’assetjament sexual a la feina. Una de les formacions s’ha dissenyat per a persones amb càrrecs de direcció, responsables d’equips de treball, personal de recursos humans, referents d’igualtat a les empreses i representants de les persones treballadores. I una altra formació s’ha pensat per respondre a les necessitats de les treballadores i treballadors d’empreses i organitzacions públiques i privades.
“La investigació posa de relleu la necessitat d’enfortir la sensibilització i formació del personal i les empreses envers les desigualtats de gènere, les violències masclistes i l’assetjament sexual en particular, així com les vies de denúncia o notificació i els protocols d’abordatge, alhora que també es detecta la importància de donar a conèixer els drets i deures de les empreses i del personal, respectivament, així com facilitar informació sobre els serveis d’atenció i de suport específics per a les víctimes”, explica Elvira.
Les formacions consistiran en dues sessions i comptaran amb l’advocada Joana Badia, advocada especialista en dret laboral i assessora en polítiques de gènere i igualtat d’oportunitats. No tenen cost per a les persones participants. Cal inscripció i les places són limitades.
-
Enllaç per a inscriure’s a la formació per a caps/personal de RRHH/referents d’igualtat/representants de les persones treballadores: https://forms.gle/p98upG8UgYe15mAZ6
-
Enllaç per a inscriure’s a la formació per a treballadors i treballadores: https://forms.gle/hkVcDk7oxf9FVxEQ8