Surt organitza una jornada sobre eines per adaptar els serveis d’orientació sociolaboral de Catalunya a les necessitats de les dones trans i afavorir-ne l’empoderament econòmic  

 A Actualitat

Surt i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya han elaborat un recurs pràctic adreçat a professionals d’orientació laboral amb l’objectiu d’aportar claus que permetin adaptar els seus programes i metodologies a les necessitats i demandes de les dones trans. El contingut es presentarà en la taula rodona “Orientació sociolaboral i empoderament econòmic de dones trans: estratègies i reptes actuals”, el 14 de gener de 17h a 19h, a través de Zoom.

L’acte comptarà amb Belén Camarasa, tècnica d’inserció sociolaboral i impulsora del projecte de Surt Sororitat Trans*; Francisca Salinas, tècnica d’inserció sociolaboral de Metges del Món; Francisco Sánchez, regidor de polítiques LGTBI de l’Ajuntament Ripollet; Sarabel Ruiz, técnica responsable del Dispositiu del Mercat de Treball Especialitzat LGTBI, i Carme Turull, responsable de Programes Transversals d’Ocupació de Barcelona Activa, de l’Ajuntament de Barcelona.

“Ens proposem contribuir a garantir que els serveis i projectes tinguin en compte els factors que limiten les oportunitats de les dones trans en relació a l’accés i permanència en el mercat laboral i contribueixin al foment del seu empoderament, la millora de la seva ocupabilitat i la visibilitat transpositiva en aquest mercat”, explica Alba Elvira, coordinadora del projecte europeu TransVisibles, en què s’emmarca la taula rodona.

 

El nou recurs per a professionals està plantejat per aplicar-se al context català i espanyol i ofereix una aproximació conceptual als elements que poden condicionar les possibilitats d’accés i permanència de les dones trans al mercat de treball, aborda els principis orientatius i metodològics d’un model d’orientació sociolaboral per a l’empoderament de les dones trans i aprofundeix en la visibilitat transpositiva, “un aspecte clau dels processos d’empoderament”, afirma Elvira.

“El fet trans encara genera molt rebuig social i incomprensió i les dones trans tendeixen a ser invisibilitzades: d’una banda, les dones trans són esborrades de tots els àmbits de la vida social, especialment del mercat laboral, sobretot si es tracta de dones en situació de risc d’exclusió i travessades per altres discriminacions com poden ser la falta d’oportunitats per accedir a la formació reglada, l’escassa experiència en el mercat laboral formal, les trajectòries migratòries, el treball sexual com a única font d’ingressos i/o el sensellarisme. I, d’altra banda, prevalen els estereotips estigmatitzants que donen una imatge tergiversada i negativa i que reprodueixen la falsa creença que les donestrans només poden desenvolupar certes professions (professions feminitzades i/o vinculades a l’oci nocturn), o que sobre dimensionen els elements tràgics de les seves vida, amb el risc de perpetuar intervencions condescendents i victimitzants”, detalla la coordinadora de TransVisibles.

El recurs que Surt presentarà a les professionals assistents a la jornada també explica com aplicar el model de competències a les realitats de les dones trans i als seus processos d’empoderament, ofereix un recull de recursos i projectes que treballen per millorar la situació socioeconòmica de les dones trans en el marc autonòmic i estatal i aporta pautes per a l’acompanyament professional a l’hora d’elaborar el“Currículum Visible”, un instrument proposat per fomentar la diversitat de gènere com a valor afegit per les empreses.

Es tracta d’una eina complementària a la guia europea “Una guia professional per a la inclusió laboral i l’empoderament econòmic de les dones trans”, elaborada en conjunt per les organitzacions sòcies del projecte TransVisibles.

L’estigmatització i l’alt desconeixement per part de les empreses de la realitat i necessitats de les dones trans; les resistències a contractar-les especialment en posicions que impliquen donar visibilitat a una imatge no normativa; situacions d’exclusió derivades de les dificultats per accedir a formació reglada i altres serveis; dificultats per mantenir el mateix lloc de feina un cop feta la transició de gènere, així com dificultats a l’hora d’aprofitar la trajectòria professional i acadèmica anterior a la transició, són alguns elements que conformen la barrera amb què topen moltes dones trans davant del mercat laboral.

Últimes publicacions

Fes un comentari

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt