Surt participa a les jornades de treball per dissenyar una renda bàsica a Catalunya
Surt ha participat a les jornades de treball “Pensar el Pla Pilot de Renda Bàsica per a Catalunya”, organitzades per l’Oficina del Pla Pilot per a Implementar la Renda Bàsica Universal, posada en marxa pel Govern català.
“Atès el grau d’innovació, rigor científic exigit i per les dimensions del Pla Pilot, es fa necessari que el seu disseny experimental, l’estratègia d’implantació i la metodologia d’avaluació se sotmetin a la consideració de mirades expertes abans de posar-se en marxa. És necessari debatre els reptes que comporta aquest Pla Pilot i el debat implica persones provinents de les ciències socials i dels diversos àmbits polítics, econòmics i institucionals amb experiència en el camp de la investigació social, així com a aquelles persones expertes en els camps del disseny i l’avaluació de polítiques públiques. Cal comptar també amb persones que han estat al capdavant del disseny, la implementació o l’avaluació de projectes pilots similars i que poden aportar una perspectiva internacional”, expliquen sobre el per què d’aquest espai de treball.
A finals de 2021, la Generalitat va formar el consell assessor per desenvolupar un pla pilot per implementar la renda bàsica universal. La directora general de Surt, Sira Vilardell, va ser una de les nomenades per formar part d’aquest òrgan assessor. “La Renda Bàsica Universal és una prestació econòmica de caràcter universal, individual i incondicional. La seva principal justificació rau en arguments de caire ètic com l’eliminació de la pobresa o assegurar l’existència material de tothom. Tanmateix, l’efecte redistributiu que suposaria, l’impacte que tindria sobre la resta de polítiques socials o el seu encaix en l’actual model institucional, fan aconsellable realitzar primer una prova pilot que permeti ajustar-ne el disseny per tal de minimitzar qualsevol desajust o efecte no desitjat”, expliquen des del Govern.
“La renda bàsica és una política amb gran potencial transformador, perquè és una fórmula redistributiva de la riquesa que aportaria a les persones recursos econòmics i, de la mà d’aquests ingressos lliures de condicionants, aportaria capacitat de decisió sobre les pròpies vides”, planteja Vilardell, sobre l’impacte d’aquesta proposta que el Govern català explora implementar.