Surt participa en un projecte europeu dirigit a enfortir la lluita contra l’assetjament sexual a l’entorn laboral
En la primera fase, TEAMWORK se centra en identificar les necessitats i millores clau per abordar l’assetjament sexual a l’àmbit laboral, mitjançant entrevistes i dos qüestionaris, un adreçat a persones treballadores i un altre adreçat a personal directiu i de recursos humans.
L’assetjament sexual en l’entorn laboral, reconegut per la legislació internacional com una forma de violència masclista, constitueix una greu vulneració dels drets fonamentals, com són la llibertat, la igualtat, la intimitat, la dignitat, la no-discriminació per raó de sexe, la seguretat, la salut i la integritat física i moral.
El marc normatiu català defineix l’assetjament sexual com “qualsevol comportament verbal, no verbal o físic, de naturalesa sexual, que s’exerceix amb el
propòsit o l’efecte d’atemptar contra la dignitat d’una persona, especialment si li crea un entorn intimidador, hostil, degradant, humiliant o ofensiu”. Malgrat els avenços en l’àmbit legislatiu i la promoció de polítiques específiques, la majoria de casos segueixen invisibilitzats i no són denunciats; la majoria d’empreses no disposen de mesures específiques de prevenció i abordatge i, quan en tenen, no sempre són implementades amb eficàcia i garantint els drets de les víctimes.
“Calen més esforços per avançar en l’erradicació d’aquest fenomen, tant en el sector públic com en el privat, i millorar la prevenció i l’abordatge, tot oferint mecanismes efectius i segurs per a les víctimes. És una necessitat a la qual volem ajudar a donar resposta amb aquest projecte”, remarquen les entitats.
El projecte està coordinat per l’organització grega KMOP i compta amb la participació d’Adecco Formazione (Itàlia), Oxfam Italià Onlus – OIT (Itàlia), Center For Sustainable Communities Development Foundation – CSCD (Bulgària) i Fundació Surt (Catalunya). El projecte s’allargarà fins al març del 2022 i preveu realitzar activitats tant a escala nacional com internacional, entre les quals, destaca crear una xarxa de col·laboració i assessorament per revisar i implementar pràctiques que permetin avançar en l’erradicació de l’assetjament sexual a l’entorn laboral.