Surt participa en un projecte europeu per millorar els programes de suport a l’empoderament econòmic de les dones en situació de violència masclista
Organitzacions d’Itàlia, Regne Unit, Grècia, Xipre, Suècia, Bulgària i l’Estat espanyol desenvolupen col·lectivament el projecte WE GO! Women Economic Independence and Growth Opportunity (Autonomia econòmica de les dones i oportunitats de creixement), una iniciativa europea dirigida a millorar el suport en matèria d’empoderament econòmic a les dones en situació de violència masclista, per multiplicar, així, les possibilitats de sortir-ne i completar els processos de recuperació.
Seguint dades de l’Agència pels Drets Fonamentals (FRA), la violència masclista física o sexual exercida per les parelles afecta la vida d’una de cada quatre dones a la Unió Europea.
En aquest marc, es detecta que les dones que viuen relacions violentes habitualment no les trenquen per manca d’independència econòmica que els permeti mantenir-se i mantenir els seus fills i filles.
En paral·lel, resulta que les accions de suport econòmic sol ser la pota més feble dels programes de suport a les dones en situacions de violència masclista. Per revertir-ho, el projecte WE GO! aposta per l’intercanvi d’experiències i la detecció de bones pràctiques en matèria d’empoderament econòmic.
Concretament, el projecte es proposa promoure la col·laboració internacional entre professionals amb la identificació i la difusió de bones pràctiques; formar i dissenyar materials per a professionals en matèria d’empoderament econòmic de les dones en situació de violència masclista; contribuir directament a l’empoderament de les dones en situació de violència i millorar la recollida de dades de les necessitats econòmiques de les dones que la viuen.
Coneixement per facilitar la independència econòmica
El treball de l’àrea d’empoderament sociopolític, coneixement i incidència de la Fundació Surt en el projecte europeu, iniciat el gener passat i que s’implementarà al llarg del 2017, es concretarà amb un manual d’eines per dissenyar itineraris d’empoderament econòmic per a supervivents de violència masclista en la parella; una formació per a professionals i sessions d’empoderament per a dones en situacions de violència masclista.
A més, Barcelona acollirà al maig un seminari internacional d’intercanvi de bones pràctiques i coneixements, el segon previst pel projecte, després del celebrat a Tessalònica (Grècia) aquest setembre.
El parternariat del qual forma part la Fundació Surt inclou organitzacions diverses, des de cases i centres d’acollida i entitats de suport a dones, a centres de recerca i formació i associacions de dones empresàries.