Surt participa en un projecte europeu per prevenir els matrimonis forçats i aportar eines a les professionals que treballen amb víctimes
Surt és una de les entitats participants en el projecte FM-OUT! Finding ways out to forced marriages: prevention, promotion and support tools for practitioners across Europe” (Trobant sortides als matrimonis forçats: eines per a la prevenció, la protecció i el suport per a professionals arreu d’Europa), coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Aprofundir en el coneixement sobre el fenomen de matrimonis forçats i detectar les necessitats de professionals en contacte amb potencials víctimes, fomentar l’aprenentatge mutu i la formació de professionals, sensibilitzar tant a professionals com a persones joves sobre el fenomen i realitzar accions d’incidència entre responsables polítics i altres agents clau, són objectius del projecte.
A pesar del reconeixement legal com a expressió de violència masclista, recollida en el Conveni d’Istanbul, el fenomen dels matrimonis forçats continua sent desconegut per les i els professionals dels seveis públics a Europa. Per això, el projecte FM OUT! es dirigeix a oferir eines a professionals en contacte amb potencials víctimes de matrimonis forçats.
“Els matrimonis forçats són una forma de violència de gènere perquè priven les dones de la seva autonomia i dret a l’equitat, en aquest sentit, està vinculada a violències en l’àmbit familiar així com també a d’altres vulneracions de drets humans, com el tràfic per a l’explotació i l’esclavatge”, afirmen des del projecte. Segons un informe de l’OIT que estima l’esclavitud moderna a escala global, prop de quinze milions i mig de persones estan atrapades en matrimonis forçats, la gran majoria, nenes i dones.
Davant d’aquest escenari, la iniciativa FM OUT!, finançada pel Programa de Drets, Igualtat i Ciutadania de la Comissió Europea, pretén millorar la capacitat dels i les professionals per protegir les víctimes, així com informar les dones i menors potencialment afectades dels seus drets i dels recursos de què disposen. Durant dos anys, el projecte serà desenvolupat de la mà de les organitzacions Papatya (Turquía), Diotima (Grècia) i Voix des Femmes (Bèlgica).