Surt forma supervivents de tràfic amb finalitat d’explotació per donar suport als processos de recuperació d’altres dones

 A Actualitat

Supervivents de tràfic amb finalitat d’explotació comencen aquest mes a acompanyar altres dones que es troben en fases més inicials dels processos de recuperació i autonomia. Per fer-ho, Surt les ha format a través del projecte SISA (Strengthening the Identification and Integration of Survivors of Sex Trafficking from West Africa through a Peer-to-Peer-Approach and through Transnational Deportation Counselling and Assistance), una iniciativa europea que aposta per la mentoria com a eina per afavorir la inclusió de dones supervivents d’aquesta forma de violència masclista.

Durant la formació, dues dones han adquirit eines per acompanyar altres supervivents en els seus processos de recuperació i inclusió. “El compromís amb la iniciativa, les seves experiències prèvies, el coneixement sobre les diferents fases dels processos de recuperació i d’inserció sociolaboral, les seves competències interculturals i la seva motivació per ‘ajudar les altres a fer més fàcil el seu camí’, són essencials per aconseguir aquest propòsit”, explica Laura Parés, tècnica de recerca de Surt que coordinadora el projecte SISA a Catalunya.

J. és una dona curiosa i atenta, a qui agradaria poder treballar ajudant altres persones, raó per la qual va estudiar mediació cultural. I. és col·laboradora i extrovertida, i actualment estudia infermeria. “Juntes formen l’equip perfecte per entendre i donar resposta a les diferents personalitats i necessitats de les dones”, valora Parés. Durant la formació, les participants van reflexionar sobre com les desigualtats estructurals i els models socials afecten la inclusió socioeconòmica de les víctimes de tràfic per a l’explotació i van adquirir noves eines per adoptar estils d’escolta activa i assertivitat.

A través del projecte de formació, les participants van aprendre també a convertir-se en referents de confiança i a actuar com a mentores. Van identificar els seus punts forts i febles i van treballar per trobar estratègies que els permetin arribar a altres supervivents. “Les mentores suposen referents que ofereixen a les mentorades un espai sense prejudicis, en el qual aprendre d’altres dones que van viure situacions similars i que es troben més recuperades”, explica Parés. Cada mentora participarà en un programa de sis mesos i la participació s’adaptarà a les seves experiències i coneixements professionals previs, amb la finalitat de contribuir a enriquir també els seus perfils professionals.

Entre iguals per afavorir la recuperació en un entorn de desigualtats

Des del projecte SISA plantegen que, quan les supervivents de tràfic amb finalitat d’explotació participen en l’acompanyament d’altres dones, es converteixen en referents positius i contribueixen a millorar el suport que actualment reben les seves companyes. “Les mentores tindran l’oportunitat d’acompanyar altres dones des dels reptes que van haver d’afrontar durant els seus propis processos, així com des de les estratègies que van trobar per defensar els seus drets i accedir a serveis de l’administració pública, al mercat de l’habitatge, al mercat laboral, al sistema educatiu, entre altres”, afegeix Parés.

La falta de coneixement sobre els recursos i serveis disponibles i els reptes als quals moltes dones s’enfronten quan intenten accedir-hi solen generar sentiments de desconfiança i frustració cap a i amb els serveis de suport locals, cosa que, explica Parés, provoca que, amb freqüència, les demandes d’acompanyament més habituals de les dones se centrin a cobrir les necessitats bàsiques més immediates i urgents. “Això té un terrible impacte en els seus processos d’inclusió a llarg termini i, alhora, els sentiments d’incomprensió i desorientació són molt comuns: moltes dones senten que les desigualtats estructurals de gènere i raça, i la falta de competències culturals d’algunes professionals i serveis, repercuteixen en les seves oportunitats de rebre l’atenció necessària” detalla la tècnica.

“Sempre estem bregant amb les barreres burocràtiques. És realment frustrant esperar a tenir els nostres permisos de residència i treball sense entendre la situació i el temps que ens va a costar. És per això que nosaltres entenem molt millor el que altres dones estan vivint perquè també ho hem experimentat, i a vegades seguim experimentant aquesta frustració, ràbia i incertesa”, explica I.

Durant la formació, les mentores van identificar també els diferents signes de trauma i van debatre amb una artterapeuta i experta en vulneració de drets humans sobre com donar suport a les seves companyes sense revictimizar-les. A més, van abordar diferents estratègies per establir límits i cuidar-se a si mateixes mentre acompanyen altres supervivents.

“Una preocupació que tenia era tenir flashbacks, però sento també que ja no visc en el passat. Ara vull utilitzar la meva experiència per escoltar i ajudar altres dones”, afirma J.

A més de Surt, les entitats participants al projecte SISA són THE JUSTICE PROJECT (Alemanya), COMUNITA PAPA GIOVANNI XXIII (Itàlia), SOLWODI DEUTSCHLAND EV (Alemamya) i GEMEINSAM GEGEN MENSCHENHANDEL EV (Alemanya). El projecte s’estendrà fins el 2023 i està cofinançat pel fons europeu d’Asil, Migració i Integració.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt