Surt recull en un informe claus per millorar l’acompanyament sociolaboral de supervivents de tràfic per a l’explotació

 A Actualitat

La persona rep suport per poder sostenir la participació al curs? Hem d’oferir-li altres serveis per tal que pugui participar en el curs, com ara servei d’atenció infantil, suport financer o transport?  Necessitem comptar amb una mediadora cultural? Es troba la persona en el moment adequat del seu procés de recuperació per participar en el curs?  Els objectius de la dona estan alineats amb els continguts que ofereix el curs?  L’espai, la resta de participants i professionals implicades garanteixen seguretat a la dona? Ha tingut l’oportunitat de conèixer i accedir a serveis de salut mental? Les preguntes a fer-se per oferir de manera efectiva cursos d’aprenentatge de la llengua a supervivents de tràfic de persones amb finalitat d’explotació van més enllà de quin és el seu nivell de coneixement de la llengua. 

A més d’impulsar cursos lingüístics que s’adaptin a les necessitats de les dones, amb perspectiva de gènere i sensibles a l’impacte que el trauma pot haver-los causat, acompanyar-les en la identificació i desenvolupament de competències tècniques, bàsiques i transversals, així com involucrar les empreses en els processos de recuperació de les dones, a través d’espais de sensibilització en què es promogui un teixit empresarial socialment responsable i sensible a les desigualtats de gènere i la diversitat cultural, són algunes de les necessitats identificades durant les taules rodones organitzades per Surt dins del projecte Wings. Una iniciativa europea que es proposa millorar les pràctiques i metodologies d’acompanyament adreçades a supervivents de tràfic per a l’explotació. 

Arran dels aprenentatges extrets d’aquests espais d’intercanvi de coneixements i experiències, Surt ha elaborat un informe de resultats que presenta les línies d’acompanyament a supervivents de tràfic per a l’explotació que s’han identificat més efectives en el procés de recuperació de les dones. Aquestes seran, de fet, les guies per dissenyar i tirar endavant el programa d’acompanyament laboral amb suport lingüístic i psicològic ofert en el marc del projecte WINGS.

Un lloc de feina, part de la recuperació 

Sobre com ha de ser l’acompanyament per a la inserció laboral de les dones supervivents de tràfic per a l’explotació,  Surt remarca en l’informe que els itineraris no han de ser lineals, sinó adaptar-se a les necessitats i demandes de les dones. “Les dones poden començar en un itinerari i moure’s cap a un o cap altre depenent de les seves necessitats i ha de comptar amb un equip altament qualificat i especialitzat en el fenomen i l’atenció a supervivents de tràfic”, especifica Laura Parés, coordinadora del projecte WINGS dins de Surt. 

A més, l’informe recull la necessitat d’aproximar-se a les empreses i oferir sessions de sensibilització i formació específica en perspectiva de gènere i cultural, gestió de la diversitat en el lloc de treball i l’ús d’una comunicació inclusiva (no sexista, racista o classista, entre altres eixos d’opressió). “En els processos d’inserció sociolaboral, com a part dels processos de recuperació de les dones supervivents de tràfic per a l’explotació, la responsabilitat social de les empreses és clau, alhora que cal fer veure a les empreses els beneficis de promoure empreses plurals i diverses”, planteja Parés. 

 

Aquest projecte està cofinançat pel programa AMIF de la Comissió Europea.

Les entitats que en formen part són: CESIE (coordinadora, tàlia): https://cesie.org/ KMOP (Grècia): https://www.kmop.gr/ Payoke (Bèlgica): https://www.payoke.be/ Libera (Itàlia): https://www.libera.it/

 

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt