Un grup de supervivents de violència masclista comparteixen la seva experiència de la mà del Centre d’Arts Santa Mònica
Diverses dones supervivents de violència masclista en l’àmbit de la parella acompanyades per Surt han participat en activitats del projecte Coneixement Compartit, un espai creat per Diana Rangel, artista resident de l’àmbit de Mediació i Educació del Centre d’Arts Santa Mònica. La iniciativa es proposa, a través d’interessos i preocupacions d’entitats locals, generar dispositius d’aprenentatge transdisciplinaris i proposar vies lúdiques per promoure la reflexió crítica sobre problemàtiques de l’àmbit local.
El grup de dones vinculades al SIARE, el Servei Integral d’Acompanyament, Recuperació i Empoderament de Surt, han treballat a través de diversos llenguatges (la fotografia, el vídeo, la performance, el dibuix, la paraula) experiències que les travessen, com ara la migració i la violència masclista. Durant mesos, han conegut i encarnat obres de dones artistes que creen a partir de les seves ferides.
“Quan els vincles són positius, quan hi ha persones que ens acompanyen, la feina surt, i quan una es paralitza, l’altra compensa. Penso que aquest és un dels aprenentatges més importants d’aquestes activitats que han fet, i també l’exercici d’expressar què necessitem i d’exposar els nostres límits, que te’ls respectin i acompanyar el que jo necessito i el que tu necessites. És una experiència molt positiva per les dones que hi han participat com a part dels seus processos cap a la plena recuperació de l’impacte de la violència”, planteja Dina Agra, psicóloga del SIARE.
Una necessitat detectada per les professionals del SIARE és que les dones acompanyades pel servei puguin fer xarxa, “trencar la solitud i també tenir espais de gaudi i per riure”, resumeixen les responsables del projecte de Surt, que identifiquen en l’aliança amb el Centre Arts Santa Mònica una mostra de la línia que cal impulsar: les aliances amb organitzacions del barri que enforteixin l’acció comunitària davant les violències masclistes, tant per prevenir-les com per reparar-ne les ferides.
Coneixement Compartit busca generar vies per trobar formes de repensar o desaprendre relacions, valors, normes, codis establerts amb l’entorn, per això utilitza una aproximació descentrada a la realitat que se’ns aproxima, cosa que es tradueix en integrar l’experimentació, el joc i l’art com a metodologies d’intercanvi i aprenentatge. “L’objectiu de l’espai és crear un cos alternatiu de coneixement obtingut a través de l’experiència comunitària”, planteja l’artista que ho dinamitza, Diana Rangel.
“La memoria no se borra”, a través de l’escriptura i el dibuix, “Yo me veo como tu me ves, tu me ves como quiero verme”, a través de la fotografia, i un remake de la performance d’Esther Ferrer “Se hace camino al andar”, han estat les activitats artístiques que han protagonitzat.
“Ens proposem ampliar els projectes comunitaris que ens permetin acostar més les dones al barri, cosa que és especialment important quan la seva xarxa està molt debilitada arran de la situació de violència viscuda”, plantegen des del SIARE que, al setembre, reprèn la col·laboració amb aquesta iniciativa desenvolupada a l’Arts Santa Mònica.
El SIARE, el servei de Surt adreçat a acompanyar dones en situacions de violència masclista o que han viscut violència masclista en el marc de la parella, té dues potes: la recuperació psicoemocional i la recuperació de l’autonomia econòmica, a través de la inserció laboral que la violència ha frenat o impedit. El SIARE també ofereix assessorament a professionals i fa accions de formació i sensibilització.