Un grup d’entitats del Raval impulsen una iniciativa per enfortir el suport mutu i drets com l’habitatge

 A Actualitat

De la mà de Tot Raval i les cooperatives laboqueria arquitectura, Impulsem i Colectic, Surt impulsa la Traginera, un projecte que es proposa ser punt de referència per la dinamització econòmica de Ciutat Vella, a través d’iniciatives de suport mutu, enxarxament i intercooperació.

La Taraginera, de fet, neix del fort teixit associatiu del barri del Raval, que ha demostrat resiliència i creativitat, i tindrà tres eixos de treball: habitatge, alimentació i espais comuns. Sostenibilitat, salut i drets, són els paràmetres que regiran les activitats.

Divendres 14 d’octubre, de 12 a 13 h, dins del programa de la Biennal de Pensament de Barcelona, tindrà lloc la presentació de la Comunalitat “La Traginera” amb una tertúlia a Ràdio Rambles.  

Actuar per drets 

Fer de l’habitatge de Ciutat Vella un habitatge digne, saludable, energèticament sostenible i assequible, és un dels eixos centrals de les accions de La Traginera. Un segon eix és donar suport a l’ecosistema de projectes de l’àmbit de l’alimentació sostenible, enfortint el treball en xarxa i generant noves oportunitats formatives, laborals i econòmiques.

L’atenció en fer de l’espai públic un espai segur i dignificat, que afavoreixi les relacions socials i el vincle entre les persones, i promoure la millora de la imatge i seguretat de l’espai públic de Ciutat Vella, és el tercer dels principals àmbits d’acció de La Traginera durant els propers dos anys.

En una primera fase, es farà una diagnosi de les necessitats de Ciutat Vella amb relació als béns comuns i, a partir d’aquí, s’acompanyaran nous projectes d’ajuda mútua, amb formació i assessorament. També es faran tallers, activitats i jornades que afavoreixin espais d’intercooperació que generin nous models econòmics.

Una de les comunalitats impulsades a Catalunya

La Traginera forma part de les Comunalitats Urbanes, un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya dirigit a dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària.

El programa està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per enfortir els béns comuns i projectes d’ajuda mútua, a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç i de projectes autoorganitzats. El programa generarà un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

La Traginera, comunalitat al districte de Ciutat Vella de Barcelona, es planteja com un projecte de governança participativa, en què tots els agents presents al territori que ho desitgin –veïnat, petites empreses, entitats del tercer sector i entitats públiques– projectin “una visió de futur compartida, aportant solucions sostenibles en matèria ambiental, econòmica i social, que incrementin el seu capital social i enforteixin el benestar col·lectiu”. “El subjecte i l’objecte de la transformació del model productiu és la comunitat i, en concret, els seus béns comuns”, expliquen des del projecte.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt