Gènere i tràfic
Actualment estem portant a terme una recerca interessant en l’espai d’un projecte europeu compartit amb CPE – Center for Partnership and Equality (Rumania), Adpare (Romania), Expert for Europe (Italia) i Cultura Lavoro (Itàlia). La recerca qualitativa està plena de vides que han trobat moltes dificultats per ser viscudes.
El projecte porta per títol “GIRL – Gender Interventions for the rights and liberties of women and girls victims of trafficking for sexual exploitation” . Fer una anàlisi de gènere sobre el tràfic per a l’explotació sexual, en el cas de Romania ens aboca a unes dades impressionants: entre 2010 i 2012 30.146 dones van ser víctimes de tràfic als 28 estats de la Unió Europea, el 34% són romaneses.
Dades preocupants que ens posen sobre la taula uns percentatges que no es corresponen amb la visibilitat del fenomen. D’altra banda, cal preguntar-se com tenint les eines de sensibilització i informació, el fenomen se segueix produint a tan gran escala i augmenten els casos i, en canvi, no es desenvolupen els serveis necessaris per aturar-lo.
Una altra dada preocupant és que l’edat de les dones traficades cada cop és menor i això és un efecte, també, de la demanda. Sigui pels factors de vulnerabilitat, sigui per les motivacions, les menors són, de forma continuada i creixent, objectiu de xarxes de traficants i viuen diferents manifestacions de violència: física, psicològica, sexual i una manca de suport arreu que no les permet sortir i causa un trauma vital molt important per a aquestes dones.
Gènere i tràfic per a l’explotació sexual van íntimament lligats i la percepció social de la sexualitat i la violència afavoreix la victimització de les dones i la permanència d’estereotips patriarcals en l’exercici de la feminitat i la masculinitat, que fa molt difícil la superació de les desigualtats i la realització dels canvis que permetin unes relacions socials sense violència.