The project labour exploitation and gender discrimination on the two sides of the Atlantic has been selected for a Devreporter grant, awarded by La Fede.cat and financed by the European project Frame, Voice, Report!

A team of journalists, led by Maria Altamira, Quique Badia, David Meseguer and Pablo Tosco, have been asked to carry out an investigation to document and denounce the violence suffered by women who work as day labourers in the camps during the harvest season. This is an indestructible violation of the rights of women from a country in the global South such as Morocco. The abuses based on the conditions of impoverishment of these women make the companies in the sector richer in Spain.

captura

Abusos als camps de maduixes

Algunes jornaleres marroquines dels fruits vermells pateixen tota mena d’enganys, abusos sexuals i explotació laboral un cop arriben a Huelva. Veus de l’advocacia, la medicina laboral i el sindicalisme que treballen sobre el terreny apunten que els sistemes de gestió i control són insuficients i perpetuen aquest drama

“Tothom sap el que passa, però ningú no ho vol mirar “

Belén Luján, advocada i especialitzada en dret penal, defensa, a través de l’Associació d’Usuaris de l’Administració de la Justícia (AUSAJ) i de forma gratuïta, diversos casos judicials de jornaleres marroquines de la maduixa que van denunciar a dues empreses de Huelva per impagament, males condicions laborals, abusos i agressions sexuals els anys 2018 i 2019.

El martirio judicial de las temporeras marroquíes de la fresa

Un año y medio después de denunciar a la empresa onubense Doñana 1998 SL por impago, malas condiciones laborales, abusos y agresiones sexuales, una decena de jornaleras marroquíes de la fresa siguen exigiendo justicia. Sostienen que los juzgados de Palma del Condado, en Huelva, no quieren investigar los hechos y señalan irregularidades en las actuaciones de miembros de la Guardia Civil y la Inspección de Trabajo.

captura

ⴼⵔⵉⵙⵙⴰ ⵓⵔ ⵉⵙⵙⵎⵇⵓⴷⴷⵉⵏ

ⵢⵓⵔⴰⵜ: ⴽⵡⵉⴽ ⴱⴰⴷⵢⴰ, ⵎⴰⵔⵢⴰ ⴰⵍⵜⵉⵎⵉⵔⴰ ⴷ ⴷⴰⴼⵉⴷ ⵎⵉⵙⵉⴳⵔ. ⵜⵉⵡⵍⴰⴼⵉⵏ ⵏ ⴱⴰⴱⵍⵓ ⵜⵓⵙⴽⵓ ⴷ ⵙⵉⴼⵉⵔⵉⵏ ⵙⴰⵊⵓⵙ.

“A les temporeres que han denunciat abusos se les ha acusat de mentir i han patit repercussions demolidores”

20.000 temporeres arriben a Huelva cada any a recollir la maduixa i altres fruits vermells. Cada any es vulneren els seus drets laborals i humans. Moltes són violades i obligades a prostituir-se. En parlem en un debat organitzat per la Fundació Surt, amb la periodista Maria Altimira i l’advocada Belén Lujan, conduït per Sandra Vicente, en el marc de la presentació del treball d’investigació ‘Sobreviure als camps de maduixa’, hospiciat per la beca Devreporter.

captura
captura

Sobrevivir a los campos de fresas

Drissiya, ex jornalera marroquí, sufrió un ictus mientras trabajaba en Huelva. Cuando recibió el alta hospitalaria, la retornaron a Marruecos. Ni la empresa, ni los servicios sanitarios que la atendieron han querido hablar sobre el caso

captura1
captura

In pictures: Moroccans navigate abuse and coronavirus to pick Spain’s ‘red gold’

The Covid-19 pandemic has slashed the number of strawberry pickers flocking from Morocco to southern Spain to harvest the fruit, but some say the job may not be as sweet as it appears

Les maduixes de la desigualtat

El negoci del fruit vermell a banda i banda de l’Atlàntic, al Marroc i al sud de l’Estat espanyol, no s’explica si no és per les desigualtats frontereres. Pobresa, vulnerabilitats i un sector econòmic en expansió és el que motiva les dones marroquines a creuar l’Estret per treballar en la maduixa a Huelva.

captura
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.