La Fundació Surt coelabora una guia d’atenció a dones gitanes en situació de violència masclista
La Fundació Surt ha participat en l’elaboració d’una guia d’atenció a dones gitanes en situació de violència masclista dirigida a augmentar la sensibilitat dels i les professionals davant la violència contra les dones de les comunitats gitanes i a prendre consciència de l’especificitat del col·lectiu a l’hora d’abordar-la.
La guia és resultat del projecte Social Services in Support of Roma Women and Children for a Life Free of Violence, coordinat per l’associació búlgara NAIA, desenvolupat en col·laboració amb el Centre de Dones de Karditsa de Grècia i la Fundació Surt, i finançat pel Programa DAPHNE de la Unió Europea (UE).
La guia posa de relleu que els enfocaments universals per tractar les víctimes de violència masclista no ofereixen solucions adequades per a les dones pertanyents a minories ètniques i que, no atendre l’especificitat gitana, implica el risc de vulnerar els drets de les dones gitanes.
A més, la guia per a professionals aporta informació, un resum de bones pràctiques i recomanacions per planificar intervencions reeixides en matèria de prevenció de la violència, així com de protecció i suport a les dones gitanes que es troben en situació de violència.
L’objectiu del projecte europeu en què s’emmarca la guia d’atenció per a professionals és millorar el suport a les comunitats gitanes víctimes de violència masclista a través de sensibilitzar sobre els serveis socials especialitzats, augmentar la capacitat dels equips de les organitzacions que donen suport activament a aquest col·lectiu i fomentar l’intercanvi de bones pràctiques i experiències.
Reconèixer l’especificitat de la comunitat i deslliurar-se de prejudicis, pendent als serveis socials
Services in Support of Roma Women and Children for a Life Free of Violence es va dirigir a avaluar els serveis existents, a analitzar-ne les mancances i a recomanar mesures per millorar-ne el funcionament, a més de compartir les bones pràctiques adaptades a les necessitats individuals de les gitanes en situació de violència masclista.
L’estudi recull que la normalització, l’ocultació o la gestió interna de la violència per part de la pròpia comunitat són les maneres més habituals de respondre-hi i, la majoria de vegades, aquestes respostes no són adequades per a les dones, ja que els impedeixen viure una vida lliure de violència.
Ara bé, el projecte ha detectat dificultats de les víctimes de violència masclista de les comunitats gitanes per accedir a serveis d’atenció a causa de la falta d’informació o a l’assessorament inadequat i a la incapacitat de reconèixer la diversitat cultural i les necessitats específiques de les comunitats gitanes.
Durant el treball de camp, l’equip d’investigació va detectar com el racisme i els prejudicis contra la població gitana afloren dins dels serveis socials i d’algunes organitzacions sense ànim de lucre.
A més de treballar des de l’empatia i el respecte i fomentar l’empoderament de les dones, la guia conclou que les accions per abordar la violència masclista en les comunitats gitanes no han de centrar-se únicament en les dones, sinó que també han d’incorporar la seva xarxa de relacions familiars.
[Si voleu sol·licitar que us fem arribar la guia, escriviu-nos a surt@surt.org]