L’escenari de violació de drets humans que deixa el tràfic per a l’explotació sexual és cosa de totes. Recomanacions per respondre-hi

 A Bloc, Notícies

El tràfic per a l’explotació és un fenomen difícilment mesurable. D’acord amb les dades que recull la secció d’estrangeria de la Fiscalia General de l’Estat, s’han detectat 1428 víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual el 2014 (inclou víctimes, víctimes en situació de risc i víctimes potencials, segons la classificació de la Fiscalia). El 98,7% són dones.

L‘explotació sexual és la principal finalitat dels casos de tràfic al nostre entorn (91,6%). La majoria de les víctimes són de nacionalitat romanesa (493 de 1428, el 34%).

De fet, en el cas de les dones d’origen romanès, les principals destinacions són Itàlia i l’Estat espanyol.

Respostes davant l’escenari

  • Millorar la informació i la sensibilització de tota la ciutadania en matèria de tràfic, des d’una perspectiva de gènere, de manera que es reflecteixi la complexitat i diversitat del fenomen. Així mateix, cal proveir formació en aquesta línia a professionals que puguin estar en contacte amb víctimes de tràfic.
  • Millorar la detecció, mitjançant l’acció coordinada entre les ONGs i cossos de seguretat de l’Estat i entre les diferents entitats que actuen al territori espanyol, amb la participació de professionals qualificades de parla romanesa, amb coneixements de la realitat del país d’origen i del fenomen del tràfic.
  • Millorar la cooperació amb les entitats coneixedores del fenomen als països d’origen de les víctimes, per tal d’avançar, no només en la prevenció del tràfic, sinó en el seguiment de les víctimes que retornen al país d’origen.
  • Aplicar de manera efectiva mesures d’acció contra el tràfic de dones com a forma específica de violència masclista, des d’una perspectiva de drets humans, alhora que implementar mesures de protecció i seguretat adequades per a les víctimes i les professionals que les atenen.
  • Renovar i millorar els protocols d’actuació estatals i autonòmics contra el tràfic de persones i promulgar una Llei integral contra el tràfic per a l’explotació, aplicable a tots els territoris de l’Estat, que inclogui totes les modalitats d’explotació i la consideració del tràfic de dones com una forma de violència masclista.
Publicacions recomanades

Fes un comentari

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt