Surt se suma a l’aturada de dones el 8-M

 A Bloc, Notícies

L’entitat se suma a l’aturada de dones convocada per Vaga de Totes el 8 de març, entre les 12h i les 12:30h, com a acció de denúncia de les violències masclistes. L’aturada s’emmarca en la crida del moviment Paro Internacional de Mujeres.

Durant els dies previs a la commemoració del 8 de març, Surt difondrà alguns dels perquès que motiven la nostra aturada amb la campanya “Democratitzem els treballs”, dirigida a reivindicar que el treball de cures i domèstic és treball real, l’altra cara del considerat treball productiu.

L’entitat busca fer una crida al reconeixement d’aquest treball, socialment menyspreat tot i ser la base de qualsevol economia, i, alhora, posar de relleu que la corresponsabilitat dels homes és imprescindible per distribuir-lo de manera no abusiva.

La tradicional i vigent consideració de les dones com a responsables principals del treball reproductiu, l’invisibilitzat i no remunerat, condiciona la seva qualitat de vida, mentre que privilegia la posició dels homes en relació al mercat de treball, la participació a la vida comunitària i, en general, en termes de benestar social i econòmic.

Captura

Segons l’estudi Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya, si hi hagués una distribució igualitària dels treballs, és a dir, del treball domèstic i de cures i del treball remunerat, les dones podrien obtenir uns ingressos salarials bruts un 25% superiors als actuals. Dit d’altra manera, la distribució desigual de les feines domèstiques i familiars acaba tenint un cost per a les dones de 8.852 milions d’euros anuals, és a dir, 2.759 euros anuals per dona.

Seguint la darrera Enquesta d’Usos del Temps de 2010-2011, les dones dediquen més temps que els homes a les principals feines realitzades a la llar, que són les relacionades amb els àpats, la neteja i el manteniment de la llar, la funció de cura de persones dependents i les compres. En tot cas, són funcions que tenen un baix reconeixement social. Pel que fa als homes, assumeixen un major protagonisme en la funció de jardineria i atenció dels animals i en les reparacions, més valorades socialment, però que sumades no arriben al 10% del temps total dedicat al treball domèstic i de cura. 

La campanya de sensibilització es difondrà a les xarxes socials. A twitter, els missatges es trobaran amb les etiquetes #NosotrasParamos, #NosotrasParamosBCN i #8M.

Publicacions recomanades
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt