Una maleta de recursos per continuar el trajecte amb més llibertat
“Què t’emportes de l’any?” és la pregunta a partir de la qual les 14 dones que han finalitzat el DIR (Dispositiu Integral de Recuperació) han omplert de paraules i il·lustracions la seva pròpia maleta en la sessió de tancament del programa. Ha estat la dinàmica proposada per fer balanç del trajecte d’11 mesos en què cada una de les dones ha anat acumulant recursos personals que li han permés adquirir major capacitat per decidir cap a on es dirigeix.
“Per aconseguir la millora laboral, les participants han hagut de treballar de manera integral, cosa que implica abordar aspectes de la vida personal”, explica Marta Busquets, tècnica del programa. “A més d’haver trobat una feina o haver-se format, van remarcar el guany en autoestima i el treball entorn l’estigma que socialment envolta el treball sexual“, especifica.
Durant la sessió, van destacar que el DIR les havia ajudat a treure’s l’estigma del damunt i a “poder anar amb el cap alt”, reiteraven. També, el pas pel programa els ha servit per superar dificultats personals.
A l’altra banda de la maleta elaborada en la sessió de tancament, cada una va poder escriure a les seves companyes. “És un grup en què hi ha hagut molta comunicació i un fort vincle, molta cohesió, amb molt de respecte per la interculturalitat i la diversitat d’identitats de gènere“, recull la tècnica.
En les sessions d’empoderament del DIR, s’han treballat temàtiques com l’autoconcepte, l’autoestima, el gènere, la comunicació, la comunicació no violenta o la resolució de conflictes, “temàtiques útils per les dones que decidim incorporar segons el grup i el moment”, especifica Marta Busquets.
Quant al vessant laboral, s’han tractat temàtiques com els perfils professionals, el currículum, el mercat laboral a Catalunya, la identificació de competències o les vies d’accés a la recerca de feina.
En una segona part del programa, cada una de les participants ha fet un pla d’acció invididual. Algunes, han cursat formacions professionalitzadores, com d’ajudant de cuina, netejadora, atenció al client o monitora de gimnàs. També s’han organitzat grups d’anàlisi entorn temàtiques com la violència de gènere, el treball sexual o, vinculades al pla laboral, com nómines i contractes.
A més, les participants han dut a terme sessions de recuperació de recursos i de planificació de la recerca de feina. La inserció laboral del grup ha estat elevada. 12 de 14 participants han trobat un lloc de feina. Diverses, a llarg termini.
Les que, arran de la participació al DIR s’han plantejat nous objectius laborals, podran mantenir el suport per assolir-los a través del programa DIMO (Dispositiu Integral de Millora de l’Ocupabilitat), el programa que substitueix, enguany, el DIR.
El DIMO permetrà fer un seguiment de les participants en el temps que no preveia el DIR i serà molt més flexible, per respondre de manera més adequada a les necessitats de cada participant, segons el seu bagatge i trajectòria. Són les dues peces que condicionaran el temps d’acompanyament requerit per cada dona, que pot anar de pocs mesos a més d’un any. El programa DIMO tindrà continuitat durant el 2017 i preveu atendre 100 dones.