Cada dia 8 de març

 A Bitácoras, Bloc, Uncategorized @ca

El 8 de març es commemora el dia Internacional de les dones, l’origen del qual és la mort, en un incendi, de 142 obreres que eren en vaga a la fàbrica Cotton de Nova York l’any 1857. Tradicionalment va ser el dia en què es reclamava millors condicions de treball i vida per a les dones i, poc a poc, va anar esdevenint el dia en què les dones commemorem i reclamem els drets plens de ciutadania, sense discriminació i amb equitat.

Des del 1857, els drets de les dones han estat fluctuants segons els règims polítics i, també han estat moneda de canvi.  Al’estat espanyol no se’ns va reconèixer el dret a vot fins al 1933, un dret que després va negar universalment la dictadura franquista. Els avenços socials i polítics de la república no van tornar a ser efectius fins molts anys després i, de fet, encara lluitem per molts d’aquests drets. Per posar alguns exemples: la llei de divorci no es va aprovar fins al 1980 i el dret a l’avortament lliure i gratuït encara no és un dret efectiu ni legal en tota la seva amplitud.

El 8 de març és un dia de commemoració i demanda, la resta dels 364 dies de l’any se’ns invisibilitza. Des de SURT que som conscients de les dificultat si treballem dia a dia per l’equitat volem fer que cada dia sigui un 8 de març i que això no sigui tan sols un lema bonic.

 

Publicacions recomanades

Fes un comentari

Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt