“Hem atès persones que mai abans havien hagut de demanar ajuda per impagament de subministraments”

 A Actualitat

La crisi desencadenada per la Covid-19 ha estat un cop per milers de persones. Per a moltes, les condicions de vulnerabilitat que les travessaven s’han aprofundit. Per moltes altres, ha suposat l’arribada de situacions fins al moment desconegudes, com ara la impossibilitat de pagar les factures de la llum i l’aigua. Fem una mirada a l’escenari dels darrers mesos amb Ángela Garzón, coordinadora del Punt d’Assessorament Energètic (PAE) dels territoris de Ciutat Vella i de l’Eixample.

Com ha hagut d’adaptar-se l’atenció del PAE arran de la pandèmia? Ha afectat a les possibilitats d’atendre qui ho necessiti? 

Al principi fou difícil. Les persones usuàries no sabien com accedir. Tot va anar súper ràpid. El PAE és un projecte presencial i les persones usuàries no podien accedir a nosaltres perquè les oficines d’habitatge on demanen cita per venir estaven tancades. Vam haver de reinventar-nos, buscar solucions per garantir l’accés. Es van obrir diversos canals. Les treballadores de serveis socials van començar a fer derivacions directament a les coordinadores territorials de cada PAE i es van habilitar una centraleta i un correu electrònic. Aquests recursos han permès veure i atendre les necessitats de les persones.

Ha augmentat la quantitat de persones amb necessitats de suport per mantenir els subministraments? 

Moltes de les persones usuàries tenen dificultats per accedir a un ordinador i enviar un document per correu electrònic. Això alenteix i dificulta el procés. Excepcionalment hem rebut documents per whatsapp i ha resultat el mitjà més eficaç per una part important de persones usuàries, en el cas dels territoris que Surt coordina, principalment per a persones usuàries de Ciutat Vella.

Hi ha alternatives telemàtiques que no estan a la mà de totes les persones que ateneu, heu detectat, doncs? 

Sí, i s’hi suma la barrera idiomàtica. L’atenció telefònica es dificulta.

Què tenen en comú les persones a qui doneu suport? 

Es tracta de persones amb baixos recursos, a l’atur o amb una presentació no contributiva. Fins la pandèmia ateníem sobretot persones veïnes de Ciutat Vella. Arran de la Covid-19 hem atès més veïnes de l’Eixample, persones que mai abans havien hagut de demanar ajuda per impagament de subministraments bàsics.

Hi ha condicions per accedir al servei? 

La llei catalana 24/2015 protegeix de talls de subministraments a persones vulnerables. La llei protegeix les persones que són titulars de subministraments, és a dir, que les persones usuàries han de tenir a nom seu els subministraments. L’informe de vulnerabilitat es fixa en els ingressos disponibles i si l’informe és favorable les empreses no poden tallar el subministrament energètic.

A més d’atendre urgències, també feu assessoraments 

Sí, en hàbits que permeten reduir la despesa energètica i sol·licitud de bonificacions de l’aigua i de la llum per reduir el cost de les factures i que el preu sigui assumible per les persones usuàries. Molta gent arriba amb la por de quedar-se sense llum i sense aigua en rebre un avís d’impagament, en moments en què han de triar si paguen les factures o mengen.

Últimes publicacions
Posa’t en contacte amb nosaltres

Les dades personals que proporciones seran tractades per SURT FUNDACIÓ amb la finalitat de satisfer les teves necessitats, contactar-te o donar resposta a les consultes que ens enviïs. Tens dret a modificar o eliminar tota la informació personal proporcionada. Mira la informació de la nostra Política de Privacitat.

Not readable? Change text. captcha txt